Aktivist flygtede fra Kina på jetski og sejlede over 300 kilometer til Sydkorea

17/05/2024 07:03

|

Nicolai Busekist

Foto: Michael Worden / Unsplash
En formodet kinesisk menneskerettighedsaktivist blev anholdt i Sydkorea, efter han flygtede dertil på en jetski. Ifølge kystvagten havde manden tilbagelagt mindst 300 kilometer over havet, skriver BBC News.

Mest læste i dag

Manden havde en kikkert og et kompas med sig på  turen. Ifølge den sydkoreanske kystvagt havde den anholdte også fem tønder brændstof hængende bag på jetskien.

"Han påfyldte benzin undervejs og kastede de tomme tønder i havet," står der i en rapport fra kystvagten, ifølge det hollandske medie NU.

Han løb ind i problemer nær en krydstogtterminal foran den vestlige by Incheon. Manden blev anholdt for forsøg på at 'smugle sig selv ind i byen'. Den anholdte er ikke mistænkt for spionage.

Ifølge lokale kilder var det Kwon Pyong, der er kendt kritiker af præsident Xi Jinping. Aktivisten Lee Dae-seon fra nonprofitorganisationen Dialogue China afslørede dette til nyhedsbureauet AFP. Men identiteten på den anholdte er ikke bekræftet.

Den kinesiske ambassade i den sydkoreanske hovedstad, Seoul, nægtede at kommentere.

Det er blevet sværere for aktivister at forlade Kina

De seneste år har Beijing gjort det vanskeligere for aktivister at forlade landet, så de ikke længere kan forlade Kina med fly eller via en grænseovergang. Desuden tilbyder flere sydøstasiatiske lande ikke længere, at kinesiske asylansøgere kan få ophold i landet.

Hvis den anholdte faktisk er Kwon, er chancerne små for, at han normalt ville have lov til at forlade landet for at søge asyl. Han har tidligere afsonet en fængselsstraf for at kritisere præsident Xi Jinping.

Lee sagde, at den måde, Kwon kom ind i Sydkorea på, 'er forkert og i strid med loven'. Samtidig understregede han, at Kwon har været politisk forfulgt siden 2016. Han var sandsynligvis også under overvågning af den kinesiske regering.

Ifølge Lee vidste Kwon kort efter sin anholdelse endnu ikke, om han ville ansøge om flygtningestatus i Sydkorea. Landet godkender kun et fåtal af ansøgninger årligt. Derfor kan det ikke udelukkes, at Kwon besluttede sig for at rejse videre til et andet land, hvor han har større chance for at få asyl.