Ældre par solgte 'værdiløs' afrikansk maske for 1.000 kroner: Så sagsøgte de køberen, der solgte den for 30 millioner kroner

18/06/2024 10:15

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Parret anklagede en lokal antikvitetshandler for at snyde dem for en fair pris for den sjældne genstand.

Mest læste i dag

En retssag i det franske retssystem rejste spørgsmål om, hvorvidt en person, der har solgt et kunstværk eller artefakt, som senere viser sig at have en meget højere værdi, kan søge yderligere kompensation.

En unavngiven 81-årig kvinde og hendes 88-årige mand fandt en afrikansk maske, mens de ryddede deres sommerhus. Mens de fleste af husets genstande blev solgt på et loppemarked, valgte de at sælge masken til en antikvitetshandler, der gik med til at købe masken for ca. 1.000 kr. i september 2021.

Måneder senere opdagede de gennem avisen, at deres maske netop var blevet solgt for over 30 millioner kroner på en auktion i Montpellier. Det skriver Artnet.

Det viste sig, at det var en sjælden Fang-maske, der var blevet brugt i ritualer i et afrikansk hemmeligt selskab. Genstanden blev bragt tilbage fra Gabon af mandens bedstefar, der havde været koloniguvernør i Afrika i begyndelsen af det 20. århundrede.

Parret sagsøgte antikvitetshandleren. Efter flere juridiske træk og modtræk fastslog en appeldomstol i Frankrig den 28. juni, at deres sag mod handleren 'synes at være velbegrundet i princippet', hvorfor provenuet fra salget blev indefrosset. Indgivelsen blev foretaget af appeldomstolen i Nimes og først rapporteret af Le Monde.

Parrets argument hvilede på mistanken om, at handleren havde en god idé om den sande værdi af genstanden, da han købte den fra dem. Han udstillede ikke masken i sin butik og kontaktede i stedet auktionshusene Drouot Estimation og Fauve Paris, som vurderede den til at koste ca. 4.500 kr.

På trods af disse vurderinger fra to auktionshuse, søgte han en tredje vurdering ved en specialauktion af afrikanske genstande i Montpellier. Efter at have bestilt analyser ved brug af kulstof-14-datering og massespektrometri, blev masken dateret til det 19. århundrede.

En etnologs ekspertvurdering afslørede, at den blev brugt til renselsesritualer af Ngil-selskabet, som var et hemmeligt selskab inden for en Fang-etnisk gruppe i Gabon indtil 1920'erne. Auktionshuset satte masken til salg med en vurdering på omtrent 3 millioner kroner. Masken blev solgt for lidt over 30 millioner kroner på en auktion i marts 2022.

Parrets advokat mente, at det var muligt at annullere salget på grund af deres fejl i at tro, at masken var 'værdiløs', rapporterede Le Monde. Avisen nævnte andre sager som ejere af malerier af Nicolas Poussin, der blev fejlagtigt tilskrevet en mindre kendt maler, før de senere blev autentificeret, hvilket resulterede i, at disse kontrakter blev annulleret, og ejerne fik erstatning.

Sagen havde allerede gennemgået flere stadier. Antikvitetshandleren tilbød oprindeligt et forlig, hvor han betalte cirka 2,2 millioner kroner for masken, men de kunne ikke nå til enighed på grund af parrets børns modstand, ifølge retsdokumenter.

Parret indgav derefter deres sag ved en domstol i Alès med krav om beslaglæggelse af salgsprovenuet samt erstatning. Domstolen tillod oprindeligt en beskyttende beslaglæggelse, som blev udført af en regional bank i det sydvestlige Frankrig i maj 2022.

Til sidst faldt sagen ud til antikvitetshandlerens fordel, hvorfor de frigav midlerne tilbage til ham og beordrede parret til at betale ham for sagens omkostninger på ca. 22.000 kr. Parret appellerede dommen til den højere domstol i Nimes i november.

"Respondenten er en antikvitetshandler, der utvetydigt tilbyder en vurderingstjeneste på sin hjemmeside," hævdede parret ifølge retsdokumenterne.

"Kun en person med perfekt kendskab til kunstmarkedet er i stand til at arrangere et salg gennem et auktionshus efter at have anmodet om kulstof-14-ekspertise og engageret hjælp fra en ekspert i afrikanske masker."

Parret hævdede også, at antikvitetshandleren konspirerede med deres gartner, som han delte salgsprovenuet med.

Forsvaret hævdede, at handleren 'er genbrugshandler og ikke antikvitetshandler, og derfor ikke kan betragtes som en vurderingsprofessionel. Han har ingen viden om afrikansk kunst'. De tilføjede, at han søgte ekspertvurderingerne på initiativ af auktionshuset - ikke fordi han havde grund til at tro, at den havde større værdi.