Stor ændring: Fra juni kan disse bilister blive straffet med bøder på op til 210.000 kroner

25/05/2024 16:30

|

Redaktionen

Foto: Shutterstock.com
Bilister kan blive straffet med bøder op på til 210.000 kroner.

Mest læste i dag

Fra juni står mange helt almindelige biler over for risikoen for store bøder, da ændringer i bilers motorstyring og emissionssystemer nu kræver en godkendt inspektionsrapport.

Ændringer i køretøjer vil fremover kræve en mere stringent dokumentation for at sikre lav emission.

Nye krav til motorændringer

Traficom, den finske transport- og kommunikationsmyndighed, har meddelt, at programmering af en bils motor eller andre køretøjsændringer fremover ikke vil blive accepteret uden en godkendt rapport eller typegodkendelsesattest fra en ekspert eller et forskningsinstitut.

Dette skift i lovgivningen træder i kraft fra juni og vil pålægge de virksomheder, der tilbyder ændringer i motorstyring og emissionssystemer, at dokumentere deres arbejde.

Hvem bærer ansvaret?

Ifølge Kaarle Röyttä, inspektør ved Traficom, vil ansvaret for at dokumentere emissionsniveauer ligge hos serviceudbyderen, og dette ansvar kan ikke længere overføres til forbrugeren.

Tidligere praksis, hvor ændringer blev tilbudt uden tilstrækkelig dokumentation eller med advarsler om, at de ikke var til brug i vejtrafik, vil ikke længere være tilladt.

Hvad betyder det for bilejere?

For finske bilejere og eventuelt danskere, der er bosat i Finland, som har fået ændret motorstyringsprogrammer eller emissionssystemer, betyder det, at disse ændringer kun kan anvendes i trafikken, hvis sælgeren kan bevise, at de overholder gældende regler.

Dette omfatter blandt andet ændringer som power-tuning og optimeringer samt manipulation af udstødningssystemer.

I praksis betyder det, at en simpel emissionsmåling fra et værksted eller inspektionsstation ikke længere vil være nok. Fremover vil kun rapporter fra kvalificerede eksperter eller forskningsinstitutter blive accepteret.

Kan koste op til 210.000 kroner

Traficom understreger, at der i øjeblikket ikke findes kvalificerede eksperter i Finland, der kan udføre de nødvendige emissionsmålinger. Der er dog forskningsinstitutter i Europa, som kan udføre arbejdet, men disse tjenester kan være dyre, især for private forbrugere.

For bilejere, der er usikre på deres bils status, anbefales det at kontakte bilproducentens repræsentant for at verificere køretøjets lovlighed. Hvis man ønsker at fjerne ændringerne og bringe bilen tilbage til dens originale tilstand, bør man følge producentens vejledning.

Overvågningen af modificerede køretøjer i trafik vil blive udført af politiet, grænsevagten og toldmyndighederne. Ejere af køretøjer, der manipulerer med emissioner, kan blive pålagt en bøde på mellem 2.000 og 210.000 kroner alt efter hvor stor forseelsen vurderes til at være.