Virksomhed opfordrer til at genoverveje at smide elektroniske apparater væk: Kan være guld værd

25/06/2024 11:25

|

Nicolai Busekist

Foto: Konektus Photo / Shutterstock.com
Et australsk firma forvandler dit affald til skatte ved at udvinde ædle metaller fra elektroniske apparater.

Mest læste i dag

Vi har alle én. En skuffe fyldt med gamle, ødelagte telefoner, ubrugte opladere og forskellige ledninger. Men Scipher Technologies opfordrer folk til at tænke sig om, før de smider deres gamle elektronik væk.

Firmaet giver nyt liv til gamle apparater ved at udvinde metaller som guld, palladium og sølv fra ting som gamle computere, blæsere, kabler og fjernsyn.

"Kredsløb er meget værdifulde," sagde Sciphers administrerende direktør Chris Sayers til 7NEWS.

"Vi udvinder de ædle metaller, som derefter recirkuleres i økonomien."

Sayers sagde, at gamle mobiltelefoner fra producenter som Nokia eller BlackBerry faktisk kan vise sig at være 'utrolig værdifulde'. Han sagde, at der normalt er omkring 50 forskellige elementer i en mobiltelefon. Jo ældre telefonen er, desto rigere er den på ædle metaller.

"Moderne produktion bruger mindre guld - det er et dyrere materiale, så over tid har producenterne reduceret mængden af ædle metaller, de bruger," sagde Sayers.

Han beskriver arbejdet hos Scipher som såkaldt 'urban mining' og siger, at udvinding af metaller som guld fra elektronik er 'væsentligt' billigere end at få det ud af jorden.

"Vi er også miljømæssigt meget sikrere. Mængden af CO2, der udledes som en del af vores proces, er langt mindre end ved primær udvinding," sagde han.

Ifølge Clean Up Australia genanvendes mindre end én procent af fjernsyn og omkring 10 procent af computere og bærbare computere i Australien. Mere end 140.000 ton elektronisk affald genereres af australierne hvert år.

"Smid ikke din elektronik i skraldespanden. Alle har en skuffe fuld af gamle telefoner, og vi tager dem gerne. De er bogstaveligt talt guld for os," sagde Sayers.

Australierne kan kontakte deres lokale kommune for at finde det nærmeste afleveringssted til elektronisk affald. I Danmark kan det afleveres på enhver genbrugsplads, men det er naturligvis en god idé, at du først undersøger muligheden for at sælge det.