Teknologi afslører en af de største gåder om konstruktionen af pyramiderne i Egypten

28/08/2024 09:38

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Satellitbilleder, der kan trænge gennem jordlag, afslører et stort forsvundet flodleje fra Nilen nær de faraoniske grave.

Mest læste i dag

Dette fund kan hjælpe med at opklare, hvordan de tunge stenblokke blev transporteret til stedet for mere end fire tusind år siden.

Bygningen af Egyptens mest berømte pyramider i Giza for omkring 4500 år siden er omgærdet af mystik, men en af deres største gåder er måske ved at blive løst ved hjælp af satellitbilleder, der gør det muligt at observere gamle jordlag, som længe har været begravet under overfladen.

Et tværfagligt forskerteam fra to amerikanske og en australsk universitet, ledet af geomorfolog Eman Ghoneim, direktør for Space and Drone Remote Sensing Lab ved University of Wilmington i North Carolina, har gjort betydelige fremskridt med at bekræfte en teori, der er blevet styrket i de senere år: eksistensen af en arm af Nilen tæt på de imponerende faraograve.

Dette understøtter hypotesen om, at de enorme og tunge stenblokke samt den store arbejdsstyrke, der var nødvendig for at bygge eksempelvis den store pyramide i Giza, blev transporteret via denne vandvej.

De har blandt andet arbejdet med udarbejdelsen af et mere detaljeret kort over, hvor Nilen snoede sig i oldtiden, da floden i dag ligger omkring otte kilometer fra pyramidekomplekset i Giza.

"Vi vidste, at der havde været et vandløb, en rute som det gamle Egypten brugte, men ingen ved præcist, hvor det lå," sagde Ghoneim til IFLScience.

"Hvor langt strakte denne arm af Nilen sig? Hvor lå den? Og hvor tæt var den på pyramiderne?" spurgte hun og understregede, hvor vigtig denne opdagelse er.

Svaret er nu tættere på, takket være geospatiale teknologier, der har afsløret spor af dette gamle flodleje, som menes at have strakt sig over cirka 100 kilometer og været op til en halv kilometer bred.

Disse rumlige billeder, som kan sammenlignes med røntgenbilleder, er i stand til at trænge dybt ned i jorden og afsløre en skjult verden, forklarer forskeren.

Næste mål for teamet er at analysere jorden gennem en ekspedition til området for at kunne bekræfte med større præcision, at denne vandmasse virkelig eksisterede og kan have strakt sig mellem 38 pyramidestrukturer på det tidspunkt, hvor de blev bygget.

Denne information vil give større indsigt i processen bag disse fascinerende værker, da placeringen af visse tilstødende templer, der synes at markere strategiske havne fra denne periode i historien, peger i samme retning.

På trods af de mange hypoteser, der er fremsat i de seneste årtier - nogle mere usandsynlige end andre, såsom den ekstravagante mulighed for, at de blev bygget af rumvæsener - er det nogenlunde enighed om, at mere end 30.000 arbejdere var involveret i opførelsen af den store pyramide i Giza, hvoraf mindst fire til fem tusind modtog en form for betaling.

Betragtet som den tredje største pyramide i verden, med en oprindelig højde på omkring 146 meter og seks millioner tons stenblokke, tog det flere årtier at færdiggøre (estimater spænder fra to til fem) og den udgør i dag en af planetens største turistattraktioner.