Pas på, hvis du ser en lille prik i hjørnet af skærmen på din telefon

23/06/2024 17:39

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Kan du se en lille farvet prik i øverste hjørne af din skærm? Vær forsigtig, da en app måske forsøger at spionere på dig ved at bruge kameraet eller mikrofonen i din enhed.

Mest læste i dag

Når du bruger din smartphone, hvad enten det er en Android eller en iPhone, kan der nogle gange vise sig en lille grøn prik i øverste højre hjørne af skærmen. Denne prik signalerer ikke, at smartphonen er tændt eller at batteriet er fuldt opladet.

Derimod har den en anden funktion og kan hjælpe dig med at sikre, at alt fungerer korrekt på din mobil. Denne lille lysende prik, der er på størrelse med et nålehoved, fungerer som en indikator for noget. Den viser, at mikrofonen eller kameraet er aktivt, hvilket er to 'følsomme' komponenter i din telefon.

Det er en sikkerhedsforanstaltning, som både Google har haft med i Android siden version 12, og Apple i iOS siden iOS 14. Når du åbner kamera-appen, vises et lille ikon i hvidt på grøn baggrund øverst til højre på skærmen. Det ændrer sig derefter til en simpel grøn prik for ikke at forstyrre skærmens læsbarhed.

Denne grønne prik vises også, når smartphonens mikrofon er aktiv. På iPhone bliver prikken orange i dette tilfælde. Formålet er at informere dig om, at kameraet er i brug, eller at mikrofonen er aktiv. Det skriver mediet Comment Ca Marche.

Der er derfor ingen grund til bekymring, hvis du selv har startet denne handling ved at åbne kameraet eller for eksempel diktafonen på din mobil. Men vær på vagt, hvis du ikke kan huske at have åbnet en applikation, der udnytter et af disse komponenter.

En ondsindet applikation kan have taget kontrol over kameraet eller mikrofonen for at overvåge dig uden din viden. På nogle modeller forbliver den grønne (eller orange) prik tændt på skærmen, selvom smartphonen er låst, hvis en app stadig bruger kameraet eller mikrofonen.

Det er derfor en god måde at sikre sig på, om man bliver overvåget. Du skal blot tænde skærmen og kontrollere tilstedeværelsen af en farvet prik i øverste højre hjørne. Er den der ikke, så bliver du ikke overvåget.

Hvordan ved man, hvilken app der bruger kameraet eller mikrofonen?

Den grønne eller orange prik øverst til højre på skærmen indikerer, at kameraet eller mikrofonen er i brug af en app. Men både Android og iOS går lidt længere end blot denne indikator. De giver dig mulighed for at identificere, hvilken app der bruger en eller begge enheder.

På Android skal du trække notifikationspanelet ned og trykke på det grønne ikon. Den aktive enhed og navnet på appen, der bruger den, vises. Tryk på navnet for at se appens detaljer.

På iOS er det omtrent det samme. Stryg nedad fra øverste højre hjørne af skærmen for at vise iOS Kontrolcenter. Listen over aktive komponenter vises øverst på skærmen. Tryk på enhedsnavnet for at se listen over apps, der bruger dem.

Tilstedeværelsen af denne lysende prik på skærmen sikrer en vis grad af privatliv. Den aktiveres, når mikrofonen eller kameraet er i brug. Selvom apps kan få adgang til disse komponenter, kan de dog ikke ændre på den lysende prik, der er indbygget i systemet.