Nordiske lande afliver 'falske myter' om varmepumper i kulden

22/07/2024 13:40

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Varmepumper giver husejere store besparelser i Norge, Finland og Sverige, som er kendt for deres barske vintre.

Mest læste i dag

Øyvind Solstas 'lyspære'-øjeblik med varmepumper opstod, da han læste, at den varme, de producerer, langt overstiger den mængde elektricitet, der går ind i dem.

At installere en varmepumpe i sit hus i bakkerne omkring Oslo har givet den 56-årige kommunikationsrådgiver for et jernbaneselskab store fordele: forbedret komfort, økonomi og mindsket klimaaftryk.

Norge er blandt de lande med flest varmepumper pr. indbygger, hvilket også er tilfældet for nabolandene Finland og Sverige.

"Da jeg undersøgte dette, læste jeg, at en varmepumpe kan generere varme svarende til tre til fire gange den mængde elektricitet, du putter i den," sagde Solsta ifølge Euronews.

"Så det faktum fik en lyspære til at lyse over mit hoved og jeg tænkte: 'Det her må være klogt'."

Hundredtusinder af nordmænd har haft den samme gode idé, inklusive kronprins Haakon, som har fået installeret varmepumper i sin officielle bolig.

Det Internationale Energiagentur (IEA) anser teknologien for at være lige så vigtig i bekæmpelsen af klimaforandringer som elbiler, da opvarmningsløsninger genererer omkring fire milliarder tons kuldioxid om året, hvilket udgør otte procent af de globale emissioner.

Virker varmepumper i koldt klima?

De nordiske lande er kendt for deres barske vintre, og de er blandt de største brugere, hvilket modbeviser den meget udbredte antagelse om, at teknologien ikke fungerer, når temperaturen falder. Myten har skabt modstand over hele det kontinentale Europa.

"Der er mange falske myter derude om varmepumper. Nogle olie- og gasproducerende lande som Rusland... Nogle mennesker, nogle sektorer, nogle virksomheder ønsker ikke at se denne overgang," sagde Caroline Haglund Stignor, forsker ved RISE Research Institutes of Sweden.

"Ja, varmepumper virker i koldt klima. Ja, varmepumper virker i gamle bygninger."

For at opvarme et hjem, udvinder varmepumper varme udendørs - som eksisterer selv i koldt vejr - og sende den ind. Tidlige modeller inkluderede ikke afrimningssystemer eller kompressorer til variabel hastighed, som nu gør det muligt for dem at køre mere effektivt i et bredere temperaturområde.

Selvom deres effektivitet falder en smule i koldt vejr, er de stadig mere effektive og grønnere end andre muligheder, siger eksperter.

Er varmepumper bedre end elektrisk opvarmning?

"Dette er en moden teknologi, der fungerer, og som har vist sig at holde millioner af hjem varme hver vinter. Men det er en kontinuerlig udvikling for at gøre det endnu bedre," sagde Stignor.

Ifølge en undersøgelse fra den uafhængige gruppe Regulatory Assistance Project (RAP) kan varmepumper til koldt klima være op til dobbelt så effektive som elektrisk opvarmning, når temperaturerne udendørs falder til -30 grader Celsius.

I Frankrig hævder modstandere af varmepumper også, at de fører til højere elforbrug, ikke fungerer godt under alle forhold, såsom dårligt isolerede hjem, og kræver dyre installationer. Olie- og gasfyr er derfor stadig populære i mange lande.

I Tyskland nåede koalitionspartnere sidste år endelig til enighed om at forbyde fossilbaseret opvarmning fra 2045. Staten subsidierer nu varmepumper, som i 2022 kun blev brugt i tre procent af de tyske hjem, og salget begynder så småt at tage fart.

Hvordan hjælper varmepumper nordmænd med at spare penge?

I modsætning til mange europæiske lande har Norge næsten ingen fjernvarme og forbød oliefyr i januar 2020. For at holde varmen om vinteren er landet afhængigt af sin rigelige og rene elektricitet takket være de store vandkraftressourcer.

Ved at producere omkring tre til fem kWh termisk energi for hver kWh elektricitet, der forbruges, er varmepumper effektivitetsinstrumenter - en vigtigt aspekt i kampen mod klimaforandringer - og giver forbrugerne store besparelser.

Efter at have erstattet sin elradiator med en luft-til-luft-varmepumpe for to år siden, så Solstad sine elregninger falde.

"I de første fire måneder faldt vores forbrug med 20 procent sammenlignet med året før, selvom vi købte en elbil i mellemtiden," sagde han.

Selvom hans første investering kan virke kostbar, da den lød på omkring 2.500 euro inklusive installation, mener han, at den vil tjene sig selv hjem 'på bare et par år'. Som en ekstra bonus fungerer hans varmepumpe som aircondition om sommeren.

Da elpriserne steg voldsomt forrige år under energikrisen forårsaget af krigen i Ukraine, nåede salget af varmepumper et rekordhøjt niveau i Norge og steg med 25 procent.Tendensen fortsatte i første halvdel af sidste år.

"Nordmænd har forstået, at de kan forvente højere elpriser i de kommende år sammenlignet med fortiden. Og energieffektivitet er et stadig varmere emne," forklarede Rolf Iver Mytting Hagemoen, leder af Norsk Varmepumpeforening (NOVAP).