I 2022 var dette tal steget til 40% - svarende til andelen af små og mellemstore bilmuligheder tilsammen. Andre store modeller udgjorde mere end 15%. Der er et problem forbundet med dette. Større og tungere elbiler kræver større batterier for at drive dem. Faktisk kan batteriet i en SUV være dobbelt så stort som i et mindre køretøj.
Som med mange andre batterier, er lithium-ion-celler, der driver de fleste elektriske køretøjer, afhængige af råmaterialer som kobolt, lithium og nikkel. I en standard 60 kWh-batteripakke designet til mindre biler, kan der være op til 170 kg mineraler, herunder 39 kg nikkel og 5 kg lithium.
Batterier til elektriske SUV'er kræver op til 75% flere råmaterialer fra miljøet. Det skriver mediet The Conversation.
Forskning tyder dog på, at der kan være mangel på materialer i fremtiden. I 2030 kan der være 55% mindre lithium og 8% mindre nikkel og mangan, end der er nødvendigt for at imødekomme efterspørgslen efter batterier til elbiler.
Hvis efterspørgslen efter elektriske SUV'er fortsætter med at stige over det kommende årti, kan dette alvorligt øge presset på den allerede stramme forsyning af kritiske råmaterialer.
Men det er ikke alt
Produktion af batterier er også en meget kulstofintensiv proces. Det betyder, at mængden af emissioner stiger, når batterierne bliver større. For eksempel kan CO2-udledningen fra materialebehandling og batteriproduktion være 70% højere for elektriske SUV'er sammenlignet med mindre modeller.
Minedrift er også forbundet med flere negative miljøeffekter. For eksempel fandt en undersøgelse, at lithium-minedrift i Salar de Atacama - Chiles største saltflade - har forstyrret flamingoens ynglepladser og reduceret fuglenes adgang til mad og vand.
Udvidelse af minedrift for at understøtte det voksende SUV-marked kan føre til yderligere ødelæggelse af levesteder, overdreven vandforbrug, øget mineaffald og større risici for den lokale biodiversitet.
Tilføjende til kompleksiteten er EU's nylige beslutning om at kræve en minimumsandel af genbrugsmaterialer i nye batterier. Fra 2021 har reglerne krævet, at 6% af nikkel og lithium og 14% af kobolt i batterier til elbiler skal være fra genbrugsmaterialer.
Med den skarpe stigning i efterspørgslen på batterier, kombineret med behovet for flere genbrugsmaterialer, kan vi igen stå over for en presset forsyningskæde, med særlige implikationer for større batterier.
Vi har brug for ren elektricitet
For at oplade større batterier på en miljøvenlig måde kræves en øget forsyning af lav-kulstof elektricitet. Men energikilderne, der bruges til at producere elektricitet, påvirkes af faktorer som tilgængelighed og dynamikken på energimarkedet, hvilket kan få CO2-intensiteten i elforsyningen til at variere.
Selvom elnettene bliver renere, kan den øgede efterspørgsel efter opladning af større batterier presse elnettene. Transmissions- og distributionssystemer blev designet på et tidspunkt, hvor kraftværker var store og centraliserede, og elforbruget var relativt lavt. Energimarkedet har dog udviklet sig.
Vi bevæger os nu mod decentrale energikilder som vindmøller og solpaneler. Disse energikilder er ofte mindre og placeret i områder, hvor der tidligere ikke var elproduktion. Derfor er infrastrukturen i disse områder mindre udviklet. Elforbruget stiger også, da flere køber elektriske køretøjer og installerer varmepumper.
Den overordnede netkapacitet kan være tilstrækkelig til at imødekomme disse ændringer. Der kan dog stadig være perioder - især på bestemte tidspunkter af dagen eller året - hvor nettet oplever flaskehalse. Sådan lyder det fra The Conversation.
For eksempel kan der være et overskud af vedvarende energi i ét område og stor efterspørgsel i et fjerntliggende område, men den elektriske infrastruktur kan være utilstrækkelig til at overføre strøm fra det ene sted til det andet.
Dette sker ofte i Storbritannien. I 2022 betød flaskehalse i transmissionssystemet, at skotske vindmølleparker blev betalt for at stoppe elproduktionen på 200 forskellige tidspunkter, og gasfyrede kraftværker i England blev betalt for at øge produktionen for at kompensere.
Forsyningsselskaber arbejder på at forstærke elnettene globalt ved f.eks. at bygge flere linjer til at overføre den ekstra strøm. Bilister vælger i stigende grad store elektriske SUV'er. Men den miljømæssige påvirkning af disse køretøjer bør ikke undervurderes.
Den vedvarende efterspørgsel efter materialer til batteri og elektricitet rejser spørgsmålet om, hvorvidt disse SUV'er fortsat vil være en bæredygtig grøn løsning.