Apple-kabel eller billigt kabel? Røntgenbilleder viser stor kvalitetsforskel

10/07/2024 19:45

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Bør du vælge det dyre USB-C-kabel fra Apple eller en billig variant? Det er ikke kun et spørgsmål om pris.

Mest læste i dag

Apple har endelig givet efter. Den nye iPhone 15 bruger ikke Apples egen Lightning-teknologi, men oplades med et USB-C-kabel, som mange Android-telefoner også bruger.

Selvom det kan virke som om Apple nu er ligesom alle andre, er det langt fra tilfældet. Nye røntgenbilleder viser, at Apples USB-C-kabler er betydeligt mere avancerede end billigere konkurrenter, hvilket også afspejles i prisen.

Et én meter langt Thunderbolt 4 USB-C-kabel koster omkring 600 kroner. Det er 20 gange dyrere end nogle af de andre kabler, som er blevet sammenlignet af Lumafields teknologiforskere. Det skriver Illustreret Videnskab.

Den høje pris skyldes ikke kun navnet og designet. Lumafield har røntgenfotograferet de forskellige USB-C-kabler, og billederne viser store forskelle i komponenterne og kvaliteten.

Der er mange forskellige parametre, der skal justeres og standarder, der skal opfyldes, hvilket fører til et væld af kabler, der er skræddersyet til forskellige behov. Selvom kablerne er af samme type, kan der være stor forskel på dem.

Et af de billigste kabler, som forskerne tog billeder af med røntgen- og CT-skannere, var et USB-C-kabel fra NiceTQ, som koster omkring 50 kroner. Ifølge selskabet kan kablet overføre data med en hastighed på 10 gigabit per sekund.

Men da Lumafield tog et nærmere kig på kablet, viste det sig, at det ikke helt holdt, hvad det lovede.

Den interne opbygning af kablet var minimalistisk. Kontakterne var trukket separat gennem plasten uden nogen form for skærmning. Af de otte kontakter var kun halvdelen aktive og loddet direkte til ledningerne.

Kablet havde heller ikke nogen printplade. Dette er en plade af strømisolerende materiale, typisk plast eller glasfiber, med et elektrisk ledende materiale, typisk kobber, påtrykt. Printpladen styrer strømmens vej ind i kablet, hvilket giver en mere stabil og pålidelig forbindelse.

I Lumafields tests opnåede NiceTQ-kablet aldrig højere hastighed end 480 megabit per sekund, hvilket er betydeligt lavere end reklamen tilsagde. Apple lover derimod dataoverførsel på op til 40 gigabit per sekund med sit Thunderbolt 4-kabel.

Da Lumafield tog lagene af, kiggede de ind i et robust kabinet indkapslet i stål med 24 uafhængige kontakter på en printplade i ti lag.

Ti af tilkoblingerne er specielskærmet og nøje loddet til en avanceret printplademontering. For at sikre holdbarheden har kablet et specielt kabinet, der er klemt sammen fra otte retninger og derfor tåler tryk og slag fra næsten alle sider.

Selvom Apple nu bruger de samme ladere som andre smartphones, er det kun halve sandheden ifølge Lumafields røntgenbilleder. Men om den mere avancerede teknologi i Thunderbolt-kablerne retfærdiggør prisen, er til syvende og sidst op til kunden.