AI-genererede billeder af hvide ansigter er mere overbevisende end fotos, viser undersøgelse

30/07/2024 09:02

|

Nicolai Busekist

Foto: Iryna Imago / Shutterstock.com
Fotografier blev set som mindre realistiske end computergenererede billeder, men der var ingen forskel med billeder af farvede personer.

Mest læste i dag

Det lyder som et scenarie taget direkte fra en Ridley Scott-film: teknologi, der ikke kun lyder mere 'ægte' end faktiske mennesker, men også ser mere overbevisende ud. Men det lader til, at det øjeblik allerede er ankommet.

En ny undersøgelse har fundet ud af, at folk er mere tilbøjelige til at tro, at billeder af hvide ansigter genereret af AI er mere menneskelige end fotografier af rigtige individer.

"Bemærkelsesværdigt kan hvide AI-genererede ansigter overbevisende fremstå som mere ægte end menneskelige ansigter - og folk indser ikke, at de bliver narret," lød det fra forskerne ifølge The Guardian.

Holdet, der inkluderer forskere fra Australien, Storbritannien og Holland, har udtalt, at deres fund har vigtige implikationer i den virkelige verden. Dette omfatter identitetstyveri, da der er en risiko for, at folk kan blive snydt af digitale bedragere.

Dog sagde holdet, at resultaterne ikke gjaldt for billeder af farvede personer. Det skyldtes muligvis, at algoritmen brugt til at generere AI-ansigter hovedsageligt var trænet på billeder af hvide mennesker.

Dr. Zak Witkower, medforfatter af forskningen fra University of Amsterdam, sagde, at det kunne få konsekvenser for mange områder lige fra online terapi til robotter.

"Det vil producere mere realistiske situationer for hvide ansigter end andre races ansigter," sagde han.

Holdet advarede om, at en sådan situation også kunne betyde, at opfattelser af race bliver forvekslet med opfattelser af at være 'menneskelig'. Dette kan opretholde sociale fordomme, herunder i forbindelse med at finde forsvundne børn, da dette kan afhænge af AI-genererede ansigter.

I tidsskriftet Psychological Science beskrev holdet, hvordan de gennemførte to eksperimenter. I det ene blev hvide voksne hver vist halvdelen af et udvalg af 100 AI-ansigter og 100 menneskelige ansigter. Holdet valgte denne tilgang for at undgå potentielle fordomme i, hvordan egens races ansigter genkendes sammenlignet med andre racers ansigter.

Deltagerne blev bedt om at vælge, om hvert ansigt var AI-genereret eller ægte, og hvor sikre de var på en 100-point skala. Resultaterne fra 124 deltagere afslørede, at 66 procent af AI-billederne blev vurderet som menneskelige sammenlignet med 51 procent af de ægte billeder.

Holdet sagde, at en ny analyse af data fra en tidligere undersøgelse havde fundet frem til, at folk var mere tilbøjelige til at vurdere hvide AI-genererede ansigter som menneskelige end ægte hvide ansigter.

Dette var dog ikke tilfældet for farvede personer, hvor omkring 51 procent af både AI-genererede og ægte ansigter blev vurderet som menneskelige. Holdet tilføjede, at de ikke oplevede, at resultaterne blev påvirket af deltagernes race.

I et andet eksperiment blev deltagerne bedt om at vurdere AI-genererede og menneskelige ansigter på 14 attributter, såsom alder og symmetri, uden at få fortalt, at nogle billeder var AI-genererede.

Holdets analyse af resultaterne fra 610 deltagere antydede, at de vigtigste faktorer, der fik folk til fejlagtigt at tro, at AI-ansigter var menneskelige, omfattede større proportionalitet i ansigtet, større genkendelighed og mindre mindeværdighed.

Mens mennesker tilsyneladende ikke kunne skelne mellem ægte ansigter og dem genereret af AI, udviklede holdet en AI, der kunne gøre det med 94 procent nøjagtighed. Dr. Clare Sutherland, medforfatter af undersøgelsen fra University of Aberdeen, sagde, at undersøgelsen fremhævede vigtigheden af at tackle fordomme i AI.

"Da verden ændrer sig ekstremt hurtigt med indførelsen af AI, er det afgørende, at vi sikrer, at ingen bliver ladt bagud eller bliver stillet dårligt i nogen situation - hvad enten det skyldes etnicitet, køn, alder eller nogen anden beskyttet egenskab," sagde hun.