Vi befinder os midt i en epidemi: Dette er symptomerne på "kold" lungebetændelse

25/12/2023 08:27

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Den adskiller sig fra almindelig lungebetændelse på flere områder.

Mest læste i dag

Mange danskere oplever i øjeblikket symptomer som snøften, hoste, dyneliggende tilstand, hovedpine og andre lignende gener. Ifølge Statens Serum Institut er der i øjeblikket hele fem luftvejssygdomme i omløb, og mycoplasma-bakterien har nået et omfang, der betegnes som en epidemi.

Men hvad er egentlig symptomerne på "atypisk" lungebetændelse, også kendt som "kold" lungebetændelse, som forårsages af denne bakterie? Lad os undersøge, hvad man skal være opmærksom på.

Ikke som "almindelig" lungebetændelse

Atypisk lungebetændelse adskiller sig fra den mere "almindelige" lungebetændelse både hvad angår symptomer og behandling, ifølge Sundhed.dk.

Mycoplasma er en lille bakterie uden cellevæg, hvilket gør den mindre farlig, men samtidig reagerer den ikke på almindelig penicillin som behandlingsmetode.

Et af de mest almindelige symptomer på Mycoplasma-lungebetændelse er en kraftig, tør hoste, dvs. hosteanfald uden opspyt fra lungerne. Sygdommen udvikler sig langsommere end almindelig lungebetændelse, hvilket desværre resulterer i et mere langstrakt forløb. Hovedpine, ondt i halsen og muligvis let feber kan også forventes, hvis man bliver ramt.

Andre symptomer kan omfatte øreproblemer og udslæt, men en løbende næse er ikke så almindelig ved denne bakterie.

Vær opmærksom på høj feber og svær sygdomsfølelse, da det kan indikere andre og mere alvorlige sygdomme end atypisk lungebetændelse, og i så fald bør du konsultere en læge.

Det kan du selv gøre

Sygdommen, forårsaget af Mycoplasma pneumoniae, spredes i miljøer, hvor folk er tæt sammen, som f.eks. i skoleklasser og familier. Det tager 2-3 uger, fra man bliver smittet, til sygdommen bryder ud.

Dog forventes kun cirka 5 procent af de, der er bærere af Mycoplasma pneumoniae, at udvikle lungebetændelse.

Hvis du bliver syg, skal du undlade hård træning, men let fysisk aktivitet kan være gavnlig, hvis du har energi til det. Det er også vigtigt at indtage tilstrækkelige mængder væske og fødevarer for at give kroppen den nødvendige energi til at bekæmpe infektionen.

Selvom symptomerne kan vare ved i lang tid, er prognosen generelt god, og alvorlige forløb, der kræver indlæggelse på sygehus, er sjældne.