Vær opmærksom, hvis du går tur: Sundhedsstyrelsen guider til at undgå flåtbid

29/07/2024 05:58

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
De kommer også med råd til, hvad du skal gøre, hvis du bliver bidt.

Mest læste i dag

Sommeren er her, og det giver masser af muligheder for at nyde naturen. Selvom man teknisk set kan gøre det hele året, er vintervejret ofte mindre indbydende – og indtil videre har sommeren heller ikke været særlig solrig.

Lørdag blev Danmark ramt af kraftige regnskyl, hvilket nok fik mange til at blive indendørs og se Tour de France eller læse en bog. Men hvis du ønsker at udnytte, at dagens vejr ser bedre ud, kan det være en god idé at tage en tur ud i det friske, regnvaskede landskab.

Det anbefales dog at tage sine forholdsregler, især med tanke på flåter, der trives i græs og skovområder. Sundhedsstyrelsen råder til at beskytte sig mod flåtbid.

Vær opmærksom på flåter

Flåter opholder sig ofte i græs og buskadser i skovområder og lever af blod fra mennesker og dyr, hvilket kan overføre sygdomme. "Hvis du går i skoven og bevæger dig uden for stierne eller i højt græs, er det en god idé at bære tøj, der dækker huden, såsom lange ærmer og bukser eller langskaftede støvler. Myggebalsam med DEET eller picaridin kan også hjælpe med at holde flåter væk, men det er ikke nok alene," siger overlæge Gideon Ertner.

Det er også vigtigt at tjekke hele kroppen for flåter efter en tur i naturen, især hos børn i hovedbunden, langs hårgrænsen og bag ørerne.

Hvis du bliver bidt

Hvis en flåt har bidt sig fast, bør den fjernes hurtigst muligt. Brug en pincet, flåtfjerner eller dine negle til at tage fat tæt ved huden og trække flåten ud. Det er ikke et problem, hvis en del af flåtens munddele eller hoved bliver siddende.

Flåter bider ofte i områder, hvor huden er tynd, som f.eks. knæhaserne, hovedbunden eller lysken. De kan overføre sygdomme som borrelia eller, i sjældne tilfælde, TBE. Der findes en vaccine mod TBE, men ikke mod borrelia, som dog kan behandles.

Vaccination mod TBE anbefales ikke generelt

Sundhedsstyrelsen har ikke fundet det nødvendigt at anbefale vaccination mod TBE, da der kun er rapporteret få tilfælde i Danmark, og risikoen for alvorlig sygdom anses for at være meget lav, også for børn. Hvis man overvejer vaccination, kan man tale med sin læge, især hvis man ofte opholder sig i risikoområder eller uden for stier i skov og krat fra maj til oktober.

"Der er meget opmærksomhed omkring flåtbid og vaccination mod TBE i medierne. For de fleste er det tilstrækkeligt at forebygge flåtbid ved at bære lange ærmer og bukser samt tjekke sig selv for flåter efter naturture. Det beskytter mod både TBE og borrelia," siger overlæge Gideon Ertner.

Der er også flåter med TBE i andre lande, herunder Skandinavien, de baltiske lande og centraleuropæiske lande som Polen, Tyskland og Østrig.