Sol og sommer betyder også solhat, skygge og solcreme.
Selvom enhver form for solcreme er bedre end ingen, er det vigtigt at være opmærksom på indholdet. En ny test fra Forbrugerrådet Tænk afslører nemlig, at 17 ud af 50 testede solcremer indeholder skadelige stoffer, der enten er miljøbelastende eller mistænkes for at forstyrre hormonsystemet.
"Det er ikke nødvendigvis den enkelte solcreme, der er problemet, men det er en god idé at vælge solcreme uden mistænkte hormonforstyrrende stoffer for at reducere din samlede eksponering for uønsket kemi. Kig derfor efter produkter med Svanemærket eller brug Kemiluppen," siger Stine Müller, testansvarlig for Kemi hos Forbrugerrådet Tænk.
Medbring solcreme hjemmefra
Hvis du planlægger at rejse udenlands, bør du være ekstra opmærksom på solcremevalget. Der er ofte større risiko for, at solcreme, der købes uden for EU, indeholder skadelige stoffer. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at du medbringer Svanemærket solcreme hjemmefra, når du rejser.
"Selv om det er muligt at købe solcreme på ferien, er det bedst at tage den med hjemmefra, hvis du vil undgå skadelig kemi som det hormonforstyrrende UV-filter 4-MBC, som først bliver forbudt i solcremer fra 2026. Det, vi smører på huden, optages i kroppen, og især den samlede eksponering – eller cocktaileffekten – er vigtig. Derfor er det en god idé at vælge produkter med Svanemærket, da de stiller strenge krav til kemikalier," forklarer Michael Kristensen, certificeringschef for kemiske produkter hos Miljømærkning Danmark.
En undersøgelse fra Norstat viser, at én ud af ti danskere først køber solcreme på ferien. Det kan være en dårlig idé, hvis man ønsker at undgå skadelige kemikalier. Men hvis du ikke har fået solcreme med hjemmefra, er det stadig bedre at bruge den, du kan få, frem for ingen solbeskyttelse.
Solcreme fra Temu – et risikabelt valg
Forbrugerrådet Tænk advarer mod at købe kosmetik og plejeprodukter, herunder solcreme, på Temu, da de kan indeholde farlige eller ulovlige stoffer. En undersøgelse af solcremer fra Temu sidste år viste, at alle seks testede produkter indeholdt mistænkt hormonforstyrrende stoffer, herunder 4-MBC, som de danske myndigheder har frarådet på grund af sundhedsrisici.