Undersøgelse finder en potentiel ulempe ved intensiv træning, som ikke tidligere var kendt

03/08/2024 16:13

|

Nicolai Busekist

Foto: Alexander Redl / Unsplash
Det er slet ikke sikkert, at det er sundt at træne intensivt og ofte. En ny undersøgelse er noget frem til resultater, som ikke tidligere har været fremme.

Mest læste i dag

Dårlige nyheder for alle, der er afhængige af ekstrem motion: Overdreven intensiv træning kan muligvis svække dit immunsystem. I hvert fald tyder en undersøgelse, der analyserer over 4.700 væskemolekyler efter træning hos brandmænd, på netop dette.

Dette kan være problematisk for personer med fysisk krævende job, der kræver intens træning. Det omfatter naturligvis atleter, skriver ScienceAlert.

"Folk, der er i meget god form, kan være mere tilbøjelige til at få virale luftvejsinfektioner umiddelbart efter intens træning. Mindre inflammatorisk aktivitet til at bekæmpe en infektion kan være en årsag," sagde Ernesto Nakayasu, der er biomedicinsk forsker hos Pacific Northwest National Laboratory (PNNL).

Mens der er stærke beviser, der tyder på, at moderat fysisk aktivitet blandt raske personer kan favorisere immunsystemet på lang sigt, er det omdiskuteret, hvad der sker med immunsystemet lige efter intens træning.

Der er få pålidelige beviser, der understøtter påstanden om, at intens træning øger risikoen for opportunistiske infektioner, selvom et par tidligere studier har bemærket selvrapporterede øvre luftvejsinfektioner hos atleter sammenlignet med kontrolgrupper efter anstrengende aktiviteter.

Om disse er korrelationer eller årsagssammenhænge, er ukendt. Derfor testede Nakayasu og hans kolleger blodplasma, urin og spyt fra 11 brandmænd før og efter 45 minutters intens træning med op til 20 kilo udstyr i bakket terræn.

"Vi ønskede at tage et dybdegående kig på, hvad der sker i kroppen og se, om vi er i stand til at opdage fare fra udmattelse i dens tidligste stadier. Måske kan vi reducere risikoen ved anstrengende træning for førstehjælpere, atleter og militærpersonale," sagde bioanalytisk kemiker Kristin Burnum-Johnson. 

Der er ingen tvivl om, at motion gør underværker for vores helbred. Det hjælper med alt fra at forbedre humøret til at styrke vores immunsystem. Men som i tidligere studier påviste den nye forskning mulige tegn på immunsuppression hos de udmattede brandmænd.

Midt i de forventede fysiske ændringer, der hjælper vores kroppe med at opretholde den øgede mængde væsker, energi og ilt, som motion kræver, var der et fald i molekyler involveret i inflammation. Dette blev ledsaget af en stigning i opiorphin, der udvider perifere blodkar.

Hvad disse ændringer i sidste ende betyder for immunsystemets kortvarige funktion, er uklart, men forskerne har nogle ideer.

"Opiorphin kan øge blodgennemstrømningen til musklerne under træning for at forbedre levering af ilt og næringsstoffer," skrev holdet i deres artikel.

"Vi formoder, at faldet i inflammatoriske molekyler, vi observerede i spyttet efter træning, kan repræsentere en tilpasningsmekanisme for at forbedre gasudvekslingen som svar på et højere cellulært iltbehov."

Der var også en ændring i deltagernes orale mikrobiom. Forskerne mistænkte, at dette skyldtes en stigning i antimikrobielle peptider fundet i brandmændenes mund efter deres intense aktivitet - muligvis for at kompensere for immunsuppression, selvom denne konklusion er omdiskuteret.

"Men denne stigning i antimikrobielle peptider havde ingen effekt på at hæmme væksten af E. coli, hvilket tyder på en begrænset kapacitet af antimikrobielle peptider i mundhulen til at beskytte mod værtsinfektioner," skrev Nakayasu og kolleger.

Andre forskere argumenterer dog for, at nogle af de observerede ændringer måske ikke er indikationer på immunsuppression, men snarere på en 'forhøjet tilstand af immunovervågning og immunregulering'.

Selvom en sammenligning reducerede påvirkningen af deres lille stikprøvestørrelse, oplever brandmænd unikke eksponeringer for forurenende stoffer under brande, som også kan ændre deres immunreaktioner.

Desuden undersøgte de kun raske og aktive mænd, så yderligere forskning blandt en bredere befolkning er nødvendig for at bekræfte deres fund. Sammen med tidligere studier, er der dog 'beviser, der understøtter en sammenhæng mellem fysisk krav og en højere forekomst af luftvejsinfektioner', konkluderede de.