Studier har vist, at erstatning af kød med kartofler kan bidrage til vægtreduktion, rapporterer The Sun.
Det er blevet observeret, at mennesker generelt føler sig mætte efter at have indtaget en bestemt mængde mad, uafhængigt af dens kalorieindhold.
I en amerikansk studie bemærkede deltagerne, at de følte sig mætte hurtigere, da fødevarer med højt kalorieindhold blev substitueret med kartofler.
Tidligere har kartofler været associeret med en forhøjet risiko for type 2-diabetes og insulinresistens, men denne undersøgelse indikerede, at det ikke nødvendigvis er tilfældet.
Professor Candida Rebello fra Pennington Research Center i Louisiana forklarede:
"Det centrale i vores studie er, at vi ikke reducerede størrelsen på portionerne, men i stedet nedsatte kalorieindholdet ved at inkludere kartofler."
Hun tilføjede:
"Ved at erstatte en del af kødet med kartofler oplevede deltagerne, at de hurtigere blev mætte, og ofte kunne de ikke engang spise deres måltid færdigt."
Kartofler og Blodsukker
Forskerne inddrog 36 overvægtige eller insulinresistente personer i alderen 18 til 60 år i studiet. De blev sat på diæter, der enten indeholdt en kombination af bønner og kød eller fisk, eller hvide kartofler med kød eller fisk.
Omtrent 40 procent af deres sædvanlige kødindtag blev erstattet med enten bønner eller kartofler.
Professor Rebello bemærkede yderligere: "Vi viste, at kartofler, i modsætning til hvad mange tror, ikke har en negativ indvirkning på blodsukkerniveauet."
Kartoflen tog 200 år om at brede sig i Danmark
Kartoflen blev introduceret i Danmark af de franske huguenotter, som fik tilladelse til at bosætte sig i Fredericia af Frederik den fjerde i 1720'erne.
Senere, i 1760'erne, kom de såkaldte "kartoffeltyskere" og bosatte sig på den jyske hede, hvor de etablerede egentlige kartoffelbrug. I begyndelsen var der dog ikke meget entusiasme blandt den danske befolkning for disse "tyskerklumper", idet man betragtede kartofler som uegnede til menneskeføde, og de blev oftest brugt som foder til svin og andre husdyr.
De første, der virkelig satsete på kartoflerne i Danmark, var godsejerne, efterfulgt af sognefogeder og bønder. Landarbejdere og husmænd dyrkede kartofler i deres haver og langs markerne.
Til sidst vandt kartoflen udbredelse, selvom det tog næsten 200 år fra dens ankomst fra Sydamerika, før den blev almindeligt accepteret i Danmark.