Speciallæge i kost: Grunde til at vælge smør fremfor margarine

27/08/2023 14:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Pexels @Polina Tankilevitch
Margarine er blevet fremhævet som den "sundere udgave" af smør og er derfor ofte valgt som pålæg til sandwich, toast og andre småretter. Ikke desto mindre har en anerkendt læge nu forklaret, hvorfor det altid er bedre at foretrække smør frem for margarine.

Mest læste i dag

I den seneste episode af ZOE Shorts-podcasten drøftede administrerende direktør Jonathan Wolf og læge Sarah Berry forskellene mellem smør og margarine samt processen bag margarineproduktion. Dr. Berry uddybede grundigt den moderne fremstillingsproces for margarine og forklarede: "Processen involverer flere trin af forarbejdning og udtrækning af olien. Der tilføjes kemikalier som emulgatorer for at opretholde konsistensen. Ofte inkorporeres farvestoffer for at opnå den karakteristiske gul-orange farve, der minder om smør. Der kan også tilsættes visse tilsætningsstoffer."

Begrænset dokumentation for øget sundhedsmæssig værdi ved margarine

Herefter redegjorde lægen for, hvorfor smør er at foretrække frem for margarine, idet de langsigtede virkninger af at vælge det "sundere" alternativ stadig ikke er fuldt belyst. Hun påpegede: "At erstatte en rimelig mængde smør med en af disse umættede fedtrige smørepålæg kan have en fordelagtig effekt på kolesteroltallet. Men det er vigtigt at huske, at da de nuværende smørepålæg er relativt nye, er det nødvendigt at opnå en bedre forståelse af de potentielle langsigtede sundhedskonsekvenser."

Jonathan tilføjede efterfølgende, at hans personlige valg ville være olivenolie frem for både margarine og smør, da olivenolie har større sundhedsmæssige fordele. Han udtrykte: "De fleste er enige om, at de sundhedsmæssige fordele ved ekstra jomfru olivenolie er betydeligt bedre end dem fra margarine eller smør. For mig virker det som om, svaret er at undgå at smøre enten margarine eller smør på min mad hver dag, da begge akkumuleres."

Dr. Berry indskydede: "Jeg ville personligt ikke smøre ekstra jomfru olivenolie på min morgenmadstoast eller bagel. Jeg foretrækker den lækre, cremede konsistens fra smør. Mit personlige valg går stadig i retning af smør på grund af den konsistens og rigdom. Selv hvis jeg havde forhøjet kolesterol, ville jeg sandsynligvis stadig vælge smør til min toast, men jeg ville undgå det i andre madlavningsformer."

Afslutningsvis sagde han: "Så jeg mener, at i moderation er det acceptabelt, men vi bør stræbe efter at udforske alternative olier til madlavning, hvor vi ikke nødvendigvis behøver eller ønsker den cremede konsistens fra smør."