Søvnekspert med advarsel: Vær forsigtig med dette i de kolde måneder

04/01/2025 13:47

|

Sebastian Ilsøth

Foto: YouTube / OBS: Genrefoto
De kolde måneder gør søvnen ubehagelig for en lang række personer.

Andre læser også

Vi er nu trådt ind i efteråret, hvilket betyder, at vi både siger farvel til det gode vejr og risikerer, at søvnen bliver sværere. Når temperaturen falder, bliver åndedrætsproblemer og søvnapnø mere udbredte, hvilket kan gøre nattesøvnen mere ubehagelig.

Eksperter advarer endda om, at de køligere temperaturer kan forværre søvnapnø, hvilket kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser. En brasiliansk undersøgelse viste, at patienter med søvnapnø oplevede flere åndedrætsstop i de kolde måneder end i de varme.

Disse "åndedrætsstop" kan vare fra 10 sekunder til over to minutter og forværre søvnproblemerne.

Det skriver The Mirror.

Ifølge ResMed, en af de førende aktører inden for søvnbehandling, stoppede patienterne med at trække vejret 18 gange i timen om vinteren, sammenlignet med 15 gange om sommeren.

For at imødegå disse udfordringer anbefaler eksperter at bruge en luftfugter i soveværelset for at modvirke den kolde, tørre luft, som kan forårsage mundtørhed og gøre søvnen mere ubehagelig.

Et ekstra tæppe eller to kan også hjælpe med at holde dig varm og forbedre søvnkvaliteten.

Det er vigtigt at understrege, at disse tips ikke helbreder søvnapnø, men de kan bidrage til bedre søvn i vintermånederne.

Derudover spiller sollys en vigtig rolle i at regulere søvnen. Da soltimerne er færre om vinteren, producerer kroppen mere melatonin, et hormon der styrer søvncyklussen.

Derfor er det en god idé at få sollys om morgenen, da melatonin normalt udskilles 1,5-2 timer før sengetid. At sidde ved et solbeskinnet vindue eller gå udenfor tidligt om morgenen kan hjælpe med at opretholde en sund søvnrytme.

Eksperter anbefaler desuden at holde temperaturen i hjemmet lavere, da det kan forbedre søvnkvaliteten. Den ideelle temperatur i soveværelset ligger mellem 16 og 20 grader Celsius for at opnå den bedste nattesøvn, så pas på med ikke at gøre hjemmet for varmt.