Mangel på søvn kan føre til både mentale og fysiske helbredsproblemer, øge risikoen for skader og reducere produktiviteten.
Søvnmangel kan blandt andet øge risikoen for demens, hjerteproblemer og diabetes.
"Vi skal holde op med at betragte søvn som en luksus og i stedet se det som en nødvendighed," siger en klinisk psykolog og grundlægger af The Sleep Practice ifølge Express.
De største udfordringer ved søvn er ofte at falde i søvn og forblive sovende, hvilket får mange til at ty til middagslure. Men er det den sundeste løsning?
En undersøgelse fra 2023 udført af University College London (UCL) analyserede data fra UK Biobank og undersøgte 35.000 personer i alderen 40 til 69 år.
Undersøgelsen havde til formål at undersøge, hvordan regelmæssige middagslure påvirker helbredet. Resultaterne viste, at personer, der ofte tager en lur, har større hjerner end dem, der ikke gør.
Undersøgelsen konkluderede også, at regelmæssige lur kan bremse aldringsprocessen med tre til seks år.
"Det vigtigste fund var, at daglige middagslure er tæt forbundet med en større hjernevolumen. Da hjernen naturligt skrumper med alderen, og mindre hjernevolumen er forbundet med en række sygdomme," udtalte Victoria Garfield, hovedforfatteren bag undersøgelsen, ifølge Express.
"Mennesker med mindre hjerner er ofte mere udsatte for høje niveauer af stresshormonet kortisol eller søvnapnø... Mange lider også af hjerte-kar-sygdomme."
Risikoen for Alzheimers sygdom blev også reduceret, og undersøgelsen understøtter, at middagslure kan have en positiv effekt på hjernen.
"Alt, hvad du kan gøre for at bevare hjernens størrelse længst muligt, er godt," tilføjede hun.
Når det gælder længden af en lur, anbefaler den britiske læge David Nichols en kortere varighed.
"For at undgå at komme ind i den dybe søvn, som kan få dig til at føle dig tung og træt efter opvågning, bør en lur vare omkring 20-30 minutter," sagde han.
"Det er bedst at tage en lur tidligt på eftermiddagen, når kroppen naturligt oplever et cirkadisk dyk. En senere lur kan forstyrre nattesøvnen, hvilket kan gøre det svært at falde i søvn eller medføre hyppige opvågninger."
Dr. Nichols anbefaler desuden en regelmæssig søvnplan, at undgå elektroniske skærme før sengetid, dyrke motion regelmæssigt og undgå alkohol og koffein sent på dagen for at forbedre søvnkvaliteten.