Se kortet: Så markant forskel er der på danskernes levetid

06/10/2023 17:55

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Hvordan ser det ud i din kommune?

Mest læste i dag

Danmarks Statistik årligt beregner forventet levetid for nyfødte. Dette tal repræsenterer det gennemsnitlige antal år, en nyfødt forventes at leve under den antagelse, at de nuværende aldersspecifikke dødshyppigheder forbliver uændrede i fremtiden.

Disse beregninger viser, at gennemsnitlig forventet levetid for nyfødte i Danmark er 81,3 år, hvilket er en historisk høj rekord.

Ikke desto mindre udføres disse beregninger også på kommuneniveau, og det bliver tydeligt, at der er betydelige variationer i forventet levetid afhængig af ens bopæl.

Levetiden topper i Nordsjælland

Toppen af levetid findes i Nordsjælland, hvor Gentofte Kommune kan prale af den højeste forventede levetid. Her når den forventede gennemsnitlige levetid op på 83,8 år.

I kontrast hertil, bærer Lolland Kommune den mindre ærefulde titel som bundskraber med kun en forventet gennemsnitlig levetid på 78,6 år.

Dette betyder, at der er en betydelig forskel på hele 5 år i forventet levetid mellem de to kommuner. Dette mønster bliver yderligere illustreret på det vedhæftede kort.

Grafik: Lavendla Begravelse. Data: Danmarks Statistik

Sydhavet i bunden

Interessant nok viser mønsteret også, at der er en tendens til en højere forventet levetid i Nordsjælland med hele 6 kommuner blandt de 10 øverste. På den anden side er de tre nederste placeringer besat af Lolland, Guldborgsund og Vordingborg Kommuner, som ligger geografisk tæt sammen.

Henriette Rendbæk Jønsson, grundlægger og rådgiver hos Lavendla Begravelse, kommenterer: "Jeg er ikke overrasket over dette mønster. Levetid påvirkes af mange faktorer, herunder sundhed, livsstil, livssyn, relationer, uddannelsesniveau og økonomi. Det er derfor ikke overraskende, at de dyreste kommuner med indbyggere med en høj levestandard også har den højeste forventede levetid, og omvendt."