Sådan slipper du for ondt i ryg og lænd i det nye år ifølge fysioterapeut

17/01/2024 15:45

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Rigtig mange danskere oplever hvert år at have ondt i lænd og ryg, uden at der nødvendigvis er en forklaring på det.

Andre læser også

Rygsmerter er udbredt blandt befolkningen. Tal fra Sygdomsbyrden, udgivet af Sundhedsstyrelsen, viser, at op mod en million danskere lever med smerter i ryggen eller lænden. På trods af dette er der stadig mange myter og misforståelser omkring smerter i lænden og ryggen.

Fysioterapeut og ph.d. Inge Ris, der fungerer som underviser og forsker ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole samt som gæsteforsker på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, påpeger, "Rigtig mange mennesker med smerter i lænden eller ryggen bliver bekymrede for, om de har en diskusprolaps eller en anden form for skade. Men smerter i din lænd eller ryg betyder ikke nødvendigvis, at du har en skade. Smerter er snarere en alarm eller et signal fra din krop."

Studier indikerer, at smerter kan opstå uden en specifik årsag og endda på grund af ubevidste forventninger om smerte i ryggen. Inge Ris forklarer yderligere, "Hvis din mor for eksempel har haft problemer med ondt i ryggen og gentagne gange er blevet opereret for diskusprolaps, kan det medvirke til at sænke din tærskel for smertealarmen og dermed påvirke, hvornår du oplever smerter i ryggen."

Yderligere påpeger hun, at risikoen for rygsmerter øges ved manglende fysisk form, tidligere rygskader, tungt løft samt bekymringer, stress og træthed.

Ryggen er ikke bygget af legoklodser

Ris påpeger også, at 90 procent af dem med smerter i nedre del af ryggen lider af "uspecifikke lænderygsmerter", hvor den præcise årsag ikke kan identificeres.

Inge Ris understreger vigtigheden af livsstil og påpeger, "Hvis du er fysisk aktiv, ernærer dig godt, får tilstrækkelig søvn og har overskud i hverdagen, er det sandsynligt, at smertealarmsystemet er mere robust, og irritationen udløser mindre smerte."

I tilfælde af akutte smerter anbefales det at holde sig i bevægelse med korte pauser. Ris nævner, "Du kan for eksempel gå en tur. Hvis du vælger konditions- og styrketræning, kan det godt give lidt ubehag i ryggen, mens du træner, men dagen efter bør det være på samme niveau. Husk pauser og udfør kun øvelser, der føles godt for dig."

Ris anbefaler at konsultere en fysioterapeut, hvis der er tvivl om, hvordan man skal håndtere smerter i lænden og ryggen. Afslutningsvis oplyser hun, at i 5-10 procent af tilfældene med lænderygsmerter er årsagen en specifik sygdom eller tilstand, og i mindre end en procent af tilfældene kan årsagen være en alvorlig sygdom.

For at lindre ryg- og lændesmerter gives følgende råd:

  • Gå en tur, da bevægelse gavner kroppen.

  • Udfør styrketræning for ryggen og søg eventuelt vejledning fra en fysioterapeut.

  • Undgå at tilbringe dagen i sengen, da bevægelse fremmer heling.

  • Fortsæt med øvelser for ryggen, selvom smerterne aftager.

  • Kontakt en læge, hvis smerterne medfører problemer med at holde på vandet eller hvis der opstår tab af kraft eller følelse i benet.

Artiklen er skrevet af journalist Julie Minnet Høgholm, Danske Fysioterapeuter