Risikoen for demens fordobles af denne sygdom

14/08/2023 10:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Årsager til aldersdemens er mangfoldige og afhænger af forskellige faktorer. Ud over risici som fedme, rygning og højt blodtryk spiller også en præeksisterende tilstand en afgørende rolle.

Mest læste i dag

Et dansk forskerhold har opdaget, at der eksisterer en 'vedvarende forbindelse mellem demens og depression diagnosticeret i tidlig og midaldrende alder'.

En ny undersøgelse, der er blevet udgivet i tidsskriftet Jama Neurology, har analyseret data fra over en million danske individer. Ifølge denne undersøgelse har mennesker, der har oplevet depression i deres liv, en dobbelt så stor risiko for at udvikle demens senere i livet.

For at udføre denne undersøgelse blev sundhedsdata fra 1,4 millioner danskere, både dem med og uden depression, analyseret over en periode på mere end 40 år. Formålet var at identificere antallet af testpersoner, der senere udviklede demens.

Resultaterne var tydelige: Risikoen for at udvikle demens var 2,41 gange højere hos dem, der tidligere havde haft depression, sammenlignet med deltagere uden depression – dette var gældende selvom depressionen blev diagnosticeret i den tidlige voksenalder.

Indtil nu er depression ofte blevet betragtet som et tidligt symptom på demens. Denne nyudgivne undersøgelse er dog et "kraftigt bevis på, at depression ikke blot er et symptom på demens, men også øger risikoen for at udvikle det," udtaler den danske epidemiolog og forfatter til undersøgelsen, Dr. Holly Elser fra University of Pennsylvania, der delte resultaterne med CNN.

Det er fortsat uklart, om behandling af depression har en positiv indflydelse på risikoen for demens. Forskerne kunne ikke påvise nogen forskel mellem de berørte personer, der fik behandling med antidepressiv medicin, og dem, der ikke fik behandling.