Reumatoid arthritis: Her er medicinen, der bremser den i det indledende stadie

02/04/2024 17:12

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Reumatoid arthritis er en kronisk autoimmun sygdom, der forårsager smerte, hævelse og stivhed i leddene.

Mest læste i dag

Reumatoid arthritis gør, at kroppen angriber leddene. Det er især tilfældet i hænder, fødder og håndled. Det medfører, at sygdommen gradvist ødelægger dem.

En ud af fem patienter oplever hurtig progression, hvilket øger risikoen for andre organer og systemer.

Ny forskning præsenteret på EULAR's (European Alliance of Associations for Rheumatology) årlige konference viste, at abatacept kan forhindre udviklingen af sygdommen hos patienter i prækliniske stadier.

I et klinisk forsøg med patienter med høj risiko for at udvikle reumatoid arthritis var forekomsten af patienter, der blev diagnosticeret med sygdommen, meget lavere i gruppen, der modtog abatacept, ifølge forskerne bag studiet.

Specifikt blev kun 7 ud af 110 personer i lægemiddelgruppen diagnosticeret med sygdommen, mens der i kontrolgruppen blev registreret 30 diagnoser ud af i alt 103 patienter.

Et vigtigt fund i studiet er, at da lægemiddeladministrationen blev stoppet et år senere, blev flere patienter fra interventionsgruppen diagnosticeret med reumatoid arthritis. Det skriver mediet OnMed. Med hensyn til lægemidlets sikkerhed observerede forskerne ingen særlig risiko.

Behandling af reumatoid arthritis i de tidlige stadier har i årevis været et af reumatologiens vigtigste mål.

I de foreslåede tilgange inkluderes påbegyndelse af aggressiv behandling umiddelbart efter diagnosen af sygdommen, men i øjeblikket er der ingen retningslinjer for administration af et biologisk agens til patienter, der stadig er i prækliniske stadier.

Forskerne bag den nye undersøgelse tænkte, at patienter, der rapporterer ledsmerter og har biomarkører forbundet med reumatoid arthritis, sandsynligvis ville drage fordel af administrationen af et biologisk middel, selvom de ikke er diagnosticeret med sygdommen.

For at teste denne teori startede de APIPPRA-studiet (Arthritis Prevention in the Pre-clinical Phase of RA with Abatacept) i 2014. De valgte dette specifikke lægemiddel, fordi det sigter mod immunsystemets reaktioner, der fører til udviklingen af reumatoid arthritis, og hæmmer dem i sygdommens tidlige stadier.

I undersøgelsen deltog patienter fra 31 forskellige hospitaler i Storbritannien og Holland. Gennemsnitsalderen for patienterne var 48 år, og tre fjerdedele var kvinder. De fleste patienter havde en rygehistorik, og mindre end en tredjedel drak mere end fem genstande om ugen.