Prostatakræft: Der er dobbelt så høj risiko for disse mænd

16/04/2024 14:11

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
En særlig gruppe mænd har dobbelt så høj risiko for at få konstateret prostatakræft.

Mest læste i dag

Mænd med defekte BRCA2-gener har øget risiko for prostatakræft og kan drage fordel af en PSA-test, som kan hjælpe med at opnå en tidlig diagnose. Det siger forskere fra Cancer Research UK ifølge mediet Larissanet.

Tidligere studier har vist, at PSA-test for prostata-specifikt antigen ikke er egnet for den generelle befolkning. Det er desuden velkendt, at der er begrænsninger i testen, herunder falske positive eller negative resultater samt overdiagnose. Det er naturligvis noget, der er meget belastende for mændene.

Men nye forskningsdata afslører, at PSA-testen er mere tilbøjelig til at identificere alvorligere former for prostatakræft hos mænd, der er bærere af det defekte BRCA2-gen. Det indikerer, at disse mænd sandsynligvis vil have større fordel af systematisk PSA-screening.

I undersøgelsen, der er offentliggjort i European Urology, undersøgte forskerne fra Cancer Research UK omkring 1400 mænd og sammenlignede bærere af genet med ikke-bærere.

Mændene blev tilbudt en årlig PSA-test, og baseret på deres resultater blev de enten tilbudt biopsi og efterfølgende behandling eller en genundersøgelse det næste år.

Forskerne fandt ud af, at mænd, der var bærere af BRCA2-genet, havde dobbelt så stor risiko for at blive diagnosticeret med prostatakræft sammenlignet med ikke-bærere.

De fandt også ud af, at bærerne blev diagnosticeret i en yngre alder. Gennemsnitligt blev de diagnosticeret i en alder af 61 år sammenlignet med 64 år for ikke-bærerne.

Det er også værd at nævne, at mænd med det defekte BRCA2-gen blev diagnosticeret med mere alvorlige tumorer. 77% af mændene havde klinisk signifikant sygdom sammenlignet med 40% af ikke-bærerne.

Undersøgelsen var ikke i stand til at fastslå, om PSA-screening reducerede antallet af mænd, der døde af prostatakræft. Det er selvføælgelig en vigtig parameter for at bevise værdien af screeningen for enhver patientgruppe.

Der er mange forskellige faktorer, der kan øge PSA-niveauerne, såsom prostatahyperplasi, visse lægemidler, urinvejsinfektioner og nylig ejakulation. Desuden fører falske positive resultater til unødvendig bekymring og unødvendige biopsier.

Denne forskning giver yderligere bevis for, at det defekte BRCA2-gen øger risikoen for prostatakræft hos mænd og viser behovet for bedre screening for at diagnosticere disse.

BRCA1- og BRCA2-gener er forbundet med øget risiko for bryst- og æggestokkræft. Men det er mindre kendt, at det defekte BRCA2-gen også øger risikoen for prostatakræft, selvom det ikke er kendt i hvilken grad.