Populær drik er ofte årsag til søvnproblemer - og det er ikke kaffe

05/01/2025 20:21

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Hvis du har svært ved at sove om natten, bør du kigge nærmere på, hvad du drikker - det kan have en større indflydelse, end du måske tror.

Andre læser også

Du er sikkert opmærksom på, at det ikke er en god idé at drikke kaffe og andre koffeinholdige drikkevarer før sengetid. Men der er en anden ofte overset drik, som kan påvirke din søvn mere, end du måske tror.

Neuroforsker Rachel Barr har delt sine tanker om denne drik på TikTok (@drrachelbarr). Hun forklarer, at alkoholen binder sig til de såkaldte 'GABA-A-receptorer' i hjernen, som fungerer som afbrydere for celler.

I begyndelsen kan dette medføre akutte virkninger som afslapning og lavere angst, men over tid kan det føre til øget angst og søvnproblemer. Det skriver det britiske medie Express.

"Når du drikker alkohol, trykker du på afbryderen for store grupper af hjerneceller. Det er derfor, vi oplever de akutte virkninger som døsighed, reduceret angst og afslapning," forklarer hun.

"Problemet opstår, hvis du drikker store mængder alkohol over lang tid. Hjernens respons er at forsøge at kompensere ved at reducere antallet af afbrydere i hjernen eller ved at reducere mængden af GABA-A-receptorer."

"Når du så stopper med at drikke alkohol, vil hjernecellernes aktivitet være højere end normalt, da der er færre afbrydere. Dette gør dem mere tilbøjelige til at være aktive."

I de mest ekstreme tilfælde kan den øgede hjernecelleaktivitet føre til anfald. Ifølge Rachel ses dette ofte hos alkoholikere, der stopper brat.

"Selv i mindre alvorlige tilfælde kan den øgede aktivitet føre til angst, søvnløshed og lignende symptomer," tilføjer hun.

Rachel er ikke den eneste, der advarer om alkoholens virkninger på vores velvære. Søvnekspert Rosey Davidson fra Just Chill Baby Sleep fremhæver også alkoholens negative effekt på søvnkvaliteten.

I et eksklusivt interview med Express forklarede hun, hvordan alkohol kan undertrykke REM-søvn, som er vigtig for hukommelse, følelsesmæssig regulering og læring.

"Mange tror, at alkohol hjælper dem med at slappe af og falde hurtigt i søvn, men det forstyrrer faktisk den naturlige søvncyklus," siger hun.

"Alkohol øger den dybe søvn i første halvdel af natten, men hæmmer REM-søvnen. Når kroppen begynder at nedbryde alkoholen i anden halvdel af natten, kan det føre til fragmenteret søvn, hyppige opvågninger og tidlig opvågning."

Med julen tæt på, kan disse indsigter få dig til at tænke dig om, før du tager de traditionelle festdrikke som æggesnaps, gløgg og cognac. Rosey opfordrer dog til mådehold og deler sine bedste råd.

"Afsæt alkoholfrie aftener hver uge - især tæt på de dage, hvor du har brug for god søvn. Følg 'én drink, ét glas vand'-reglen for at holde forbruget nede og holde dig hydreret. Sørg for at stoppe med at drikke mindst tre til fire timer før sengetid for at mindske søvnforstyrrelser," siger hun.

"En stor misforståelse er, at alkohol kan løse stress eller dårlig søvn, især i juletiden. Selvom det føles som en kortsigtet løsning, skaber det langsigtede problemer, forværrer dårlig søvn og påvirker mental sundhed."