Ny forskning: Dette kan forbedre din hukommelse

27/05/2024 14:13

|

Redaktionen

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com
Har du nogensinde glemt, hvor du lagde dine nøgler, eller hvad du lige ville sige? Det kan være frustrerende og til tider bekymrende. Men ifølge en ekspert er der måder at træne din hukommelse på og holde hjernen skarp.

Mest læste i dag

Hjerneforsker Charan Ranganath forklarer, at det er helt normalt at glemme navne på personer, vi kun har mødt en enkelt gang.

"Det er ikke tilfældigt, at vores hjerner er designet til at glemme alle detaljer eller navne på folk, vi kun lige har mødt,"siger Ranganath ifølge det tyske medie Utopia.

Hjernen fungerer som et filter, der sorterer vigtig information fra mindre vigtig.

"Hukommelse er en proces, hvorigennem vores hjerne filtrerer, hvad der er vigtigt - information, der hjælper os med at navigere i en usikker og konstant foranderlig verden."

Ranganath påpeger, at præfrontal cortex, en del af hjernen, der er aktiv, når vi planlægger eller løser komplekse problemer, spiller en central rolle i vores evne til at huske ting i hverdagen. Selvom vi ofte fokuserer på vores hukommelsessvagheder, er hjernen generelt god til at huske det, vi har brug for.

Sådan træner du din hukommelse

Desværre falder præfrontal cortex' ydeevne med alderen, og vi skader den ved at multitaske for meget, være stressede eller få for lidt søvn.

Ifølge Ranganath er der dog måder at styrke denne del af hjernen på. Fysisk aktivitet og sport, mindfulness-øvelser og at minimere distraktioner som e-mail- og WhatsApp-beskeder er nogle af de metoder, der kan hjælpe.

Nye oplevelser holder hjernen skarp

Ranganath understreger også vigtigheden af at give hjernen "forskelligt foder" i form af nye oplevelser og erfaringer.

"Vi skal ud af vores rutiner, opdage nye steder og interagere med mennesker med forskellige baggrunde og perspektiver," råder eksperten.

Disse oplevelser kan vi bruge til at opdatere vores viden og hurtigere tilpasse os nye situationer. Hvis vi derimod tilbringer for meget tid med de samme mennesker, på de samme steder og i de samme situationer, kan vores hukommelse blive svagere. Ranganath påpeger, at pandemien, hvor mange sad i det samme rum og interagerede med de samme mennesker (ofte via skærme), er et eksempel på en tid, hvor vores hukommelse kunne blive svækket.

"Dagene føltes lange, og ved ugens slutning havde vi få minder om, hvad vi havde lavet."

At forstå og pleje vores hukommelse gennem nye oplevelser og sunde vaner kan hjælpe os med at holde hjernen skarp og forbedre vores evne til at huske vigtige detaljer i hverdagen.