Vi nærmer os de populære ferieuger, hvor mange danskere tager på ferie. Nogle rejser til varmere himmelstrøg, mens andre vælger at blive i Danmark. Selvom vejret herhjemme ikke altid er perfekt, er det uanset destination vigtigt at bruge solcreme.
Solcreme beskytter huden mod skadelige UV-stråler, som kan øge risikoen for hudkræft.
Mange undgår dog solcreme for at opnå en solbrun farve.
Men hvordan hænger det sammen? Kan man blive brun, selvom man bruger solcreme?
Det skriver Kræftens Bekæmpelse.
Mange tror fejlagtigt, at solcreme med høj faktor (SPF) forhindrer dem i at blive brune.
Derfor vælger mange at bruge solcreme med lavere faktor, og nogle undlader helt at bruge det. Sandheden er, at du stadig kan blive brun selv med solcreme; det tager blot lidt længere tid.
Til gengæld beskytter du din hud og forebygger solskoldning, tidlig ældning af huden og kræft.
Hvorfor bliver man egentlig brun af at være i solen?
Når du bliver brun af solen, skyldes det en proces i huden, der fungerer som en naturlig forsvarsmekanisme mod UV-stråling fra solen.
Hvad sker der, når du udsættes for UV-stråling?
Når du er ude i solen, trænger solens UV-stråler ind i huden. Disse stråler stimulerer hudceller kaldet melanocytter til at producere og frigive pigmentet melanin, som giver huden dens farve.
Melanin fungerer som en naturlig solcreme ved at absorbere og sprede de skadelige UV-stråler. Det beskytter hudceller mod UV-skader, som kan føre til hudkræft og tidlig ældning af huden.
Jo mere du udsættes for solen, desto mere melanin producerer din krop, hvilket resulterer i en mørkere eller mere brun hud.
En solbrun farve kan snyde
Det er vigtigt at huske, at selvom solbrun hud kan opfattes som sund, er det faktisk et tegn på, at huden har været udsat for skadelig stråling. Derfor er det vigtigt at beskytte huden mod UV-stråling, da for meget sol kan øge risikoen for hudkræft.