Lider du af ømme led eller gigt? Vidundermiddel i køkkenskabet kan hjælpe mod smerterne

24/06/2024 08:36

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Hvis man døjer med ømme led eller gigt, så kan ganske almindeligt kolonialvare være ren vidundermedicin.

Andre læser også

Cirka 700.000 danskere oplever dagligt smerter fra leddegigt og slidgigt, hvilket påvirker deres livskvalitet betydeligt. Mange bruger forskellige former for medicin for at lindre smerterne, men ifølge Daily Mail findes der muligvis en enklere løsning.

Forskere fra Medical College i Georgia har gennemført et eksperiment for at teste effekten af en almindelig husholdningsvare, som de fleste har i køkkenet: natron.

I forsøget undersøgte lægerne, om testpersonernes kroppe reagerede anderledes, når de indtog natron opløst i vand. Efter to uger viste blodprøver, at testpersonerne producerede færre inflammatoriske celler og flere celler, der hjælper med at hele betændt væv.

Denne opdagelse er vigtig, da inflammatoriske celler normalt angriber leddene og forårsager smertefuld inflammation.

"Skiftet fra inflammatorisk til antiinflammatorisk sker i hele kroppen. Vi så det både i nyrerne, i milten og i blodet. Det er potentielt en meget sikker måde at behandle betændelsessygdomme på," siger Paul O’Connor, læge og en af de ledende forskere bag undersøgelsen.

Natron får kroppens celler til at lade være med at angribe det betændte hudvæv, som giver ledsmerter. Foto: Shutterstock.com

Effekten af natron har også vist sig nyttig i andre sammenhænge. Tidligere undersøgelser har vist, at natron kan hjælpe kvinder med svære fødsler til at undgå kejsersnit ved at neutralisere syre i livmoderen.

Forskerne mener, at det er natronens indhold af natriumbicarbonat, som også får brød til at hæve ved at reagere med syre, der hjælper kroppens celler med at lindre ledsmerter.

Ved at drikke natron opløst i et glas vand to gange dagligt, oplevede testpersonerne en mærkbar effekt i mindst fire timer. Undersøgelsen er derfor blevet offentliggjort i tidsskriftet Journal of Immunology.