Læge med klar advarsel til smartphone-ejere: 3 telefonvaner, der "ødelægger" din hjerne

25/02/2024 13:58

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det er vist ikke helt godt, at undertegnede kan genkende i de 2 første fra sit eget liv ...

Mest læste i dag

Vores hektiske dagligdag kan ofte spores tilbage til, hvordan vi anvender vores smartphones.

Dette perspektiv deles af Dr. Aditi Nerurkar, en anerkendt Harvard-mediciner med speciale i udbrændthed, mental velvære og modstandsdygtighed.

Under et interview med Steven Bartlett på "Diary of a CEO" podcasten, diskuteres emnet mental sundhed. Bartlett stiller det lidt utraditionelle spørgsmål: "Hvad skal jeg gøre, hvis jeg ønsker at være stresset og angst?"

Her påpeger Dr. Nerurkar de negative effekter af vores konstante brug af smartphones, som fungerer som kompakte supercomputere i vores lommer eller tasker.

Tre skadelige mobilvaner

Dr. Nerurkar identificerer tre mobilvaner, som særligt bidrager til øget angst og stress.

Aften-scrolling Til trods for en udbredt opfattelse om, at det hjælper på afslapningen at scroll på telefonen før sengetid, er det faktisk en meget dårlig vane.

Dr. Nerurkar forklarer, at lysten til at gennemse telefonen kan udspringe af en indre stressfølelse og et "urinstinkt" til at scanne for trusler.

Denne aktivitet før sengetid forhindrer hjernen i at slappe af som nødvendigt, hvilket gør os mere vågne og forstyrrer vores søvnkvalitet.

Konstante telefonchecks

Overvej, hvor ofte du tjekker din telefon dagligt. 10 gange? 100? Måske 1000?

Selvom det sidste tal virker usandsynligt, påpeger Dr. Nerurkar, at vi i gennemsnit tjekker vores telefoner 2600 gange dagligt!

Ikke overraskende kan dette øge stressniveauet betydeligt, og Dr. Nerurkar anbefaler derfor at begrænse vores daglige brug af telefonen til kun 20 minutter.

Indtag af traumatisk indhold

Den tredje skadelige vane relaterer sig til, hvordan sociale medier spiller på vores instinktive "kæmp eller flygt"-mekanismer.

Uden effektive filtre er vi ofte udsat for stødende billeder og videoer, som kan føre til følelsesmæssig nød, symptomer på PTSD, og i nogle tilfælde sekundære traumer.

Dette kan desværre aktivere yderligere stressreaktioner, som får os til at fortsætte med at scrolle.

Dr. Nerurkars råd giver håb om at bryde denne ond cirkel ved at opfordre til en begrænset og opmærksom brug af vores smartphones.

Det lader til, at en ændring i vores mobilvaner kan være nøglen til et sundere og mere roligt liv.