Læge advarer: Vi går i bad forkert, og det går ud over vores immunforsvar

28/10/2023 14:35

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Hvordan foretrækker du vandet, når du bader?

Mest læste i dag

Uanset om du foretrækker at tage brusebad om morgenen eller om aftenen, er der intet som et varmt brusebad for at berolige dig, især når vi bevæger os mod koldere vejr i løbet af året.

Det er muligt, at du endda øger temperaturen for at varme dig selv, men det viser sig, at et koldt brusebad faktisk kan have flere fordele for dig end et varmt brusebad.

Den velkendte britiske tv-læge Michael Mosley har bekræftet, at vi alle faktisk bør overveje at tage køligere brusebade, da det kan hjælpe med at reducere stress, forbedre vores hjerte-kar-sundhed og styrke vores immunsystem.

"Der er noget ganske fascinerende ved det," udtalte Mosley i Just One Thing-podcasten ifølge Mirror.

Interessant forskning undervejs

Med hensyn til den stigende popularitet af koldtvandssvømning forklarede han, at der er voksende beviser for, at det kolde skvulp kan "forbedre ens humør, reducere stress, fremme hjerte-kar-sundhed og styrke immunsystemet."

Selv hvis du ikke bor i nærheden af havet eller en flod, sagde han, at et koldt brusebad kan have lignende gavnlige virkninger.

Mosley forklarede, at forskerne stadig er i de tidlige faser af at forstå sundhedsfordelene ved koldt vand på immunsystemet, men en undersøgelse antydede, at blot 30 sekunders kolde brusebade hver morgen i 60 dage kunne reducere antallet af sygedage med 30 procent.

Der er stigende beviser for fordelene ved koldt vand; for eksempel ser det ud til, at dem, der svømmer i koldt vand, oplever færre øvre luftvejsinfektioner, hvilket forskerne mener skyldes det kolde vand snarere end selve svømningen.

Derfor skal temperaturen ned

Selvom koldt vand udløser kroppens stressrespons, viser yderligere forskning, at en kortvarig stresspåvirkning i den rette dosis faktisk kan være gavnlig for kroppen - noget, som koldt vand kan tilbyde.

Det øger pulsen, får blodkarrene til at ændre størrelse, og kroppen går kortvarigt ind i en overlevelsestilstand, hvilket Dr. Mosley faktisk beskriver som "ret spændende at opleve."

Så betyder det, at vi bør opgive varme brusebade helt? Ikke nødvendigvis.

Dr. Mosley anbefaler, at den bedste måde at begynde at indføre denne korte dosis af koldt vand i dit liv er ved at "dreje hanen til koldt i ti sekunder" i slutningen af dit brusebad.

Det er muligt, at selv begrænset eksponering for koldt vand kan have en vedvarende indvirkning på kroppen. En undersøgelse antydede, at selv kun seks dyk ned i koldt vand kunne have en effekt, der stadig kunne mærkes et år senere.