Kan superfooden gurkemeje erstatte almindelig medicin?

12/06/2024 12:06

|

Nicolai Busekist

Foto: Josh Millgate / Unsplash
Gurkemeje hjælper mod fordøjelsesproblemer som halsbrand lige så godt som almindelig medicin, viser en undersøgelse. Den hjælper også mod oppustethed og mavefylde.

Mest læste i dag

Om det er i form af kapsler eller som 'guldmælk' - gurkemeje er de seneste år blevet udnævnt som et mirakel for sundheden. Det naturlige stof curcumin er ikke kun smagfuldt i f.eks. karryretter, men også medicinsk værdifuldt.

"Man mener, at curcumin har immunmodulerende effekter og støtter kroppens forsvar i leveren og tarmen gennem gurkemejerodens æteriske olier. Dette er især interessant i tarmen, da 70% af vores forsvarsceller findes der," sagde Karoline Horvatits, der har fokus på gastroenterologi, hepatologi og ernæringsmedicin, ifølge Der Standard.

Curcumin i gurkemeje er et sekundært planteindholdsstof med antioxidativ virkning. Denne antiinflammatoriske effekt er allerede påvist i studier.

"Gurkemeje spiller også en vigtig rolle i ernæringsrådgivning og supplerende mikronæringsstofterapi," siger Horvatits.

Men at gurkemeje faktisk også kunne hjælpe ved fordøjelsesforstyrrelser, har længe manglet en form for videnskabelige beviser for.

Ofte bivirkninger ved medicin

Fagfolk fra Chulalonkorn Universitet i Bangkok har nu for første gang undersøgt, hvor godt gurkemeje hjælper mod halsbrand og reflukssymptomer, og om det kan matche almindelige mavesyrehæmmere som Omeprazol ved disse funktionelle fordøjelsesforstyrrelser.

Omeprazol hæmmer produktionen af mavesyre, hvilket lindrer maveproblemer og reducerer halsbrand. Langvarig brug af disse disse kan dog være forbundet med bivirkninger. Desuden kan risikoen for knoglebrud eller infektioner øges, så disse lægemidler bør ikke anvendes ukritisk.

For at finde ud af, om gurkemeje kunne være et bivirkningsfrit alternativ til Omeprazol og lignende medicin ved halsbrand, delte forskerne først over 200 patienter med fordøjelsesproblemer op i tre grupper.

Den første gruppe tog dagligt fire kapsler med 250 milligram curcumin i 28 dage. Den anden gruppe modtog dagligt 20 milligram Omeprazol, og den tredje gruppe fik en kombination af begge stoffer. Ved slutningen af studiet skulle deltagerne angive, hvor meget deres symptomer var blevet lindret.

Samme effektivitet, men ingen bivirkninger

Resultatet: Hos alle blev symptomerne reduceret i samme omfang, så curcumin synes at være lige så effektivt som det almindelige lægemiddel Omeprazol. Modsat medicinen førte det gule pulver dog næsten ingen bivirkninger med sig.

Forskerne formoder, at curcumin kan hæmme TRPV1-receptoren. Denne smertereceptor kan være ansvarlig for, at personer med fordøjelsesproblemer har en overfølsom mave-tarm-kanal.

Hvis TRPV1-receptorens aktivitet reduceres af curcumin, mindskes symptomerne også, mener studiets forfattere. I klinisk praksis bør gurkemeje derfor oftere overvejes som alternativ til Omeprazol, skriver forskerne omkring studiets forfatter Pradermchai Kongkam.