Ifølge en undersøgelse øger langvarig brug af denne type medicin risikoen for demens

14/05/2024 09:23

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Det er velkendt, at demens kan fremmes af visse faktorer. Amerikanske forskere har nu undersøgt sammenhængen mellem dens udvikling og regelmæssig indtagelse af en bestemt type medicin, som ofte ordineres til ældre.

Mest læste i dag

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) lider over 55 millioner mennesker på verdensplan af demens. Hvert år diagnosticeres næsten 10 millioner nye tilfælde. I øjeblikket er demens den syvende mest almindelige dødsårsag blandt ældre og en af de primære årsager til handicap og afhængighed.

Konkret er demens et syndrom forårsaget af flere sygdomme, der gradvist ødelægger nervecellerne og skader hjernen. Med tiden fører denne nedbrydning ofte til forringelse af kognitiv funktion, som ofte ledsages af humør- og adfærdsændringer.

En række faktorer kan øge risikoen for at udvikle demens, såsom alder, højt blodtryk, rygning og depression. Ifølge en amerikansk undersøgelse øger brug af visse lægemidler også risikoen for demens.

Protonpumpehæmmere (PPI) kritiseres blandt ældre

En gruppe forskere har undersøgt brugen af protonpumpehæmmere (PPI), som er en medicin, der især er udbredt blandt ældre, til behandling af halsbrand og refluks. I de senere år er disse lægemidler blevet forbundet med en øget risiko for gastroenteritis, nyresvigt, slagtilfælde og tidlig død. Denne gang har forskere fundet en højere risiko for demens hos personer, der har taget denne medicin i flere år.

Studiet blev offentliggjort i tidsskriftet Neurology. Til deres forskning analyserede forskerne data fra 5.712 personer, der ikke led af demens, med en gennemsnitsalder på 75 år. Blandt alle deltagere tog 26% PPI under undersøgelsen.

Langvarig brug af PPI kan øge risikoen for demens på lang sigt

Først analyserede forskerne alder, køn, oprindelse samt kroniske sygdomme såsom diabetes og hypertension hos deltagerne. Af de 4.222 frivillige, der ikke tog medicin, udviklede 415 demens. I mellemtiden udviklede 58 af de 497 personer, der tog PPI i næsten 4,5 år, demens.

Forskerne konkluderede, at ældre over 45 år, der har taget PPI i mere end 4,5 år, har en 33% højere risiko for at udvikle demens end dem, der aldrig har taget det. Derimod fandt de ikke en højere risiko hos personer, der havde taget medicinen i mindre end 4,5 år.

Kamakshi Lakshminarayan, hovedforfatter af studiet, understregede dog, at undersøgelsen ikke udpeger medicin som årsag til demens.

"Denne undersøgelse beviser ikke, at medicin mod refluks forårsager demens," sagde professoren i neurologi ved University of Minnesota's School of Public Health og medlem af American Academy of Neurology til CNN.

"Det er kun en association. Yderligere forskning er nødvendig for at bekræfte vores resultater i andre store studiegrupper og forstå det mulige link mellem langvarig brug af PPI og den øgede risiko for demens."

Ikke desto mindre råder forskeren patienter, der tager denne medicin til at konsultere deres læge 'før enhver ændring for at diskutere den bedst mulige behandling', hvilket hun forklarede til Washington Post. Hun understregede, at 'pludselig ophør med denne medicin kan forværre symptomerne'.