Folkesundheden står over for ny udfordring: Svamp spredes internt i Danmark

05/01/2025 14:08

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Svamp spredes internt i Danmark.

Andre læser også

En ny folkesundhedsmæssig udfordring er opstået i Danmark, hvor en resistent hudsvamp breder sig blandt befolkningen.

Svampen, som oprindeligt blev bragt til Danmark via rejser til Asien, er nu begyndt at smitte fra person til person inden for landets grænser.

Eksperter er bekymrede og understreger vigtigheden af tidlig opsporing og behandling for at forhindre videre smittespredning.

Det skriver DR

Ifølge Ditte Marie Saunte, overlæge på Herlev og Gentofte Hospital samt formand for Europæiske Hudlægers Svampeudvalg, udgør den resistente hudsvamp, der tilhører slægten Trichophyton mentagrophytes genotype 8, en stor udfordring, da den ikke kan behandles med de mest almindelige svampemidler.

"Det er vigtigt, at vi hurtigt behandler de smittede for at forhindre yderligere smitte. Nogle patienter vågner om natten på grund af kløe, hvilket kan påvirke deres livskvalitet. Derudover er det socialt hæmmende," siger hun.

Svampen blev første gang opdaget i Danmark i 2018, men udviklingen har nu taget en ny drejning med intern smitte i befolkningen.

Som en reaktion på den øgede smitte screener sundhedsmyndighederne nu hele husstande, hvor et smittetilfælde er blevet opdaget, for at stoppe smittekæderne.

Saunte understreger dog, at situationen i Danmark stadig er langt fra de epidemilignende forhold, man ser i visse dele af Asien.

Den resistente hudsvamp forårsager ringorm og kan sprede sig hurtigt over store områder af kroppen, men ifølge overlægen udgør den ikke en livsfare. Alligevel kan de omfattende udslæt og langvarige behandlingsforløb have en markant indvirkning på patienternes hverdag.

Almindelige svampecremer, som kan købes i håndkøb, er ineffektive mod denne svampetype. I stedet kræves en stærkere tabletbehandling, som kun kan ordineres under lægeligt tilsyn, da medicinen kan medføre bivirkninger, som påvirker blod- og levertal.

"Det er vigtigt, at man opsøger læge, hvis man får et udslæt, der ikke reagerer på almindelig behandling, eller hvis udslættet spreder sig hurtigt," lyder opfordringen fra Saunte.

Indsatsen for at begrænse smitten fortsætter, men med danskernes stigende rejseaktivitet og den interne spredning i landet er kampen mod svampen langt fra afsluttet.