Farlig trend der spredes blandt børn er ekstremt sundhedsskadeligt: Nu bliver det forbudt

12/02/2024 15:05

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Den nye lov kommer ovenpå en bekymrende stigning af misbrug blandt unge indenfor de sidste par år

Mest læste i dag

For at imødegå den stigende brug af e-cigaretter blandt unge, har Storbritanniens regering offentliggjort en ny strategi, der indebærer et forbud mod salget af engangse-cigaretter. Dette tiltag kommer som reaktion på en alarmerende vækst i antallet af unge mellem 11 og 17 år, der anvender e-cigaretter, hvilket er steget fra 4,1% i 2020 til 7,6%, ifølge data fra velgørenhedsorganisationen Action on Smoking and Health (Ash), rapporteret af BBC.

Premierminister Rishi Sunak har udtrykt bekymring: "Som forælder eller lærer er en af de mest foruroligende tendenser i øjeblikket den voksende udbredelse af e-cigaretter blandt unge. Det er afgørende, at vi handler for at forhindre, at dette bliver en vedvarende vane."

Dette nye forbud er en udvidelse af det foregående års lovgivning, der forbyder salg af tobaksprodukter til individer født efter den 1. januar 2009, i et forsøg på at fostre en generation fri for tobaksrygning. Selvom det allerede er ulovligt at sælge e-cigaretter til personer under 18 år, har engangse-cigaretter, der ofte kommer i farvestrålende og opsigtsvækkende emballage, været i søgelyset som en væsentlig årsag til den stigende popularitet af vaping blandt unge.

Det planlagte forbud, hvis ikrafttrædelsestidspunkt stadig er ukendt, kan muligvis implementeres ved brug af eksisterende miljølovgivning, idet engangsvapes har været kritiseret for at være ressourceintensive og vanskelige at bortskaffe på en miljøvenlig måde på grund af deres lithiumbatterier og kemikalier.

Når forbuddet træder i kraft, vil detailhandlere have en periode på seks måneder til at efterkomme de nye regler. Yderligere initiativer inkluderer nye regler for markedsføring og salg af genopfyldelige e-cigaretter, herunder mindre tiltalende emballage og forbud mod smagsvarianter, der appellerer til unge. Der vil også blive afholdt en offentlig høring for at bestemme, hvilke smagsvarianter der skal forbydes.

Der vil blive indført skrappere sanktioner over for butikker i England og Wales, der ulovligt sælger e-cigaretter til mindreårige. Desuden vil alternativer til vaping, såsom nikotinposer, også blive forbudt for unge.

Selvom e-cigaretter betragtes som væsentligt mindre skadelige end traditionelle cigaretter, understreger NHS, at de langsigtede sundhedsmæssige konsekvenser stadig er uklare.

Sundhedseksperter understreger nødvendigheden af, at disse nye foranstaltninger ikke gør det sværere for voksne rygere at skifte til e-cigaretter som et sundere alternativ til tobaksrygning.

I Danmark blev det forbudt at sælge e-cigaretter i april 2022, hvilket også inkluderer engangse-cigaretter og puff bars. Trods forbuddet forekommer ulovligt salg fortsat gennem sociale medier.

Foto: Shutterstock