Eksperter afslører: Denne populære kost menes at 'nære lungekræft'

04/04/2025 06:42

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Hvis det er en del af din kost, kan det give næring til lungekræft.

Andre læser også

En ny undersøgelse har vist, at lungekræftceller kan "nære" sig af sukker. Forskere har undersøgt, hvordan kosten påvirker udviklingen af lungekræft, og deres resultater peger på en sammenhæng mellem sukkerlagring og tumorvækst.

Ifølge forskerne fungerer glykogen – et molekyle, der lagrer glukose – som en "kæmpe slikkepind for kræftens sukkersyge". Amerikanske forskere har observeret, at jo mere glykogen der findes i kræftceller, desto større og mere aggressiv bliver svulsten.

Vestlig kost og tumorvækst

Forsøg har vist, at lungekræft voksede hurtigere hos mus, der fik en "vestlig kost" med et højt indhold af fedt og fruktose – en type frugtsukker, der ofte findes i forarbejdede fødevarer og drikkevarer i form af højfruktose-majssirup. Omvendt blev tumorvæksten reduceret, når niveauerne af glykogen blev sænket.

Forskerne bag undersøgelsen konkluderede, at den typiske vestlige kost øger glykogenniveauerne, hvilket bidrager til lungekræftens vækst ved at levere vigtige byggesten til tumorcellerne.

Lungekræft og kostens betydning

Ramon Sun, lektor og direktør ved University of Florida Center for Advanced Spatial Biomolecule Research, understreger, at glykogen er en stærk indikator for tumorvækst og dødelighed blandt patienter med lungekræft.

Traditionelt har man ikke anset lungekræft for at være en kostrelateret sygdom, i modsætning til kræft i bugspytkirtlen eller leveren. Men ifølge professor Sun bør kosten i højere grad tages i betragtning i forhold til lungekræft.

Denne forskning, offentliggjort i Nature Metabolism, bygger på tidligere studier af Lafora-sygdommen – en sjælden neurologisk lidelse. Forskerne bag studiet, herunder professor Matthew Gentry, har i over 20 år studeret sygdommen, hvor patienter udvikler epilepsi og demens og ofte dør inden de fylder 25 år.

Nye perspektiver på kræftforebyggelse

Professor Sun mener, at forebyggelse af kræft bør følge en strategi, der minder om kampagnerne mod rygning – med øget oplysning og politiske tiltag, der fremmer sundere kostvalg.

Derudover findes der allerede tre typer medicin, der kan regulere glykogenniveauerne, udviklet i forbindelse med forskning i Lafora-sygdommen.

Som en del af en sund livsstil anbefaler forskerne at prioritere en næringsrig kost, holde sig fysisk aktiv og begrænse alkoholindtaget. Ifølge professor Gentry kan bedre kostvaner blive et effektivt redskab i kampen mod lungekræft.