Efterårs- eller vintertrist? Løft dit humør ved hjælp af disse 3 madvarer

01/11/2023 15:38

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Når temperaturen falder, og aftenerne bliver mørkere i efterårsmånederne, mærker mange af os en ændring i vores humør og energiniveau. Det er normalt, når nu solen ikke længere varmer os. Men visse madvarer kan hjælpe på det. Læs med og find ud af hvilke.

Mest læste i dag

Selvom det kan virke let at bortforklare det som blot en smule vintertristhed, kan det indikere noget mere alvorligt. Sæsonbetinget affektiv lidelse (SAD) er en type depression, som knytter sig til årstidernes skiften.

Ifølge oplysninger fra NHS kan SAD have en "betydelig" indvirkning på dagligdagen og betragtes som "alvorligt". De typiske symptomer omfatter vedvarende lavt humør, træghed, træthed og sværheder med at komme op om morgenen.

Selvom den præcise årsag til SAD ikke er kendt, er der en række faktorer, der knyttes til denne tilstand. Mark Gilbert, en ernæringsekspert fra The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan, anbefaler at indtage flere af følgende seks fødevarer, hvis man oplever symptomer på SAD, da de kan have en forebyggende virkning:

Mørk chokolade:

Denne lækre delikatesse indeholder magnesium, som kan være særdeles gavnligt i de mørkere måneder. Mark forklarer: "Den eneste type chokolade, som vi i meget små mængder kan betragte som sund, er mørk chokolade, da den indeholder høje niveauer af magnesium. Dette mineral giver os energi og hjælper os med at undgå træthed."

Bananer:

Denne populære frugt kan hjælpe med at "modvirke" symptomerne på SAD. Mark påpeger: "Bananer indeholder også høje niveauer af magnesium. Uanset om du elsker eller hader dem, udgør de en god snack til at tage med på farten. Deres naturligt høje indhold af magnesium sikrer, at du får de nødvendige kemikalier for at bekæmpe den negative påvirkning af SAD og generelt føle dig mindre træt."

Rødt eller mørkt kød:

Vegetarer og veganere kan muligvis have brug for jerntilskud for at opnå de samme fordele som kødspisere. Mark forklarer: "At indtage rødt og mørkt kød er en effektiv måde at bekæmpe træthed i hverdagen, da det er kendt for at være rigt på jern."

Han tilføjer: "I en undersøgelse havde vegetarer en tredobbelt større risiko for at udvikle SAD, og i en anden undersøgelse var risikoen firedobbelt. Derfor er det vigtigt, at hvis du ikke spiser kød, sørger du for at få tilstrækkelige jerntilskud for at undgå SAD i løbet af vinteren."

Kilde: Express.co.uk.