Drikker du grøn te? Dette sker der med din krop, hvis du drikker det dagligt

03/07/2024 23:03

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Der er et videnskabeligt bevis for de mange sundhedsmæssige fordele, der er ved grøn te. Men det er ikke kun godt, der er også bivirkninger af denne drik.

Mest læste i dag

Grøn te er ofte fejret som en sund drik, men er det virkelig sandt? Og hvad sker der med din krop, hvis du drikker denne 'helsedrik' dagligt?

Denne naturlige varme drik er blevet populær globalt på grund af dens medicinske egenskaber. Mange har erstattet kaffe med grøn te.

Selvom grøn te ikke bør betragtes som en primær behandling for sygdomme, støtter ny forskning dens sundhedsfordele.

Ingen gæring

Grøn te gennemgår ikke gæringsprocessen, hvilket bevarer dens antioxidanter og polyfenoler.

Dette fremmer sundhed og forebygger kroniske sygdomme.

Fordele ved dagligt indtag af grøn te er dokumenteret i tidsskriftet Chinese Medicine. Det hævdes, at teen kan forebygge forskellige sygdomme.

Katekiner, især epigallocatechin-3-gallat, tilskrives mange af dens medicinske egenskaber.

Grøn te er også en kilde til:

  • Proteiner

  • Aminosyrer

  • Kulhydrater

  • Mineraler som calcium, magnesium, krom, mangan, jern, kobber, og zink

  • Spormængder af lipider som linolsyre og α-linolensyre

  • Steroler som stigmasterol

  • Vitaminer B, C og E

Disse næringsstoffer gør grøn te til et fremragende supplement til kosten.

Et supplement, ikke en erstatning

Det er vigtigt at understrege, at dette ikke erstatter medicinsk behandling, og teen besidder ingen "mirakuløse" egenskaber. Det bør kun tilføjes til din allerede velafbalancerede kost som et supplement.

Te kan aldrig erstatte en lægekonsultation. Vær venligst opmærksom på at informere din læge, hvis du dagligt drikker grøn te, da det kan interagere med visse typer medicin.

Dagligt indtag af grøn te kan støtte forskellige sundhedsmæssige formål, såsom vægttab. Polyfenolerne i grøn te menes at forbedre stofskiftet og reducere kropsvægt ved at øge energiforbruget og forhindre oplagring af kalorier som fedt. For at opnå denne effekt er det dog vigtigt at kombinere teen med en sund kost og regelmæssig fysisk aktivitet.

Teens antioxidanter kan også bidrage til at kontrollere blodsukkeret og forebygge type 2-diabetes ved at modvirke insulinudsving og reducere oplagring af sukker som fedt.

Desuden kan en daglig kop grøn te også reducere risikoen for forskellige hjerte-kar-sygdomme, såsom ophobning af kolesterol og cirkulationsproblemer. Studier har vist, at antioxidanterne i grøn te, især katekiner, kan reducere risikoen for blodpropper, forebygge arterieforstoppelse og hjælpe med at forhindre ophobning af fedtstoffer i blodet.

Derudover er regelmæssigt teindtag også forbundet med en lavere risiko for tilstande som hjerteanfald og slagtilfælde.

Men fordelene stopper ikke her.

Forbedrer hukommelsen

Grøn te kan også bidrage til at forhindre celleskader og stimulere neuroner.

Forskning offentliggjort i tidsskriftet Molecules indikerer, at grøn te kan være gavnlig i forebyggelsen og behandlingen af neurodegenerative sygdomme, herunder kognitiv dysfunktion og hukommelsestab.

Derfor kan dagligt teindtag støtte din hukommelse.

Der er også positive virkninger i forhold til nyresten samt forbedret tandhygiejne. Hvis du lider af ledsmerter, kan daglig teindtagelse være gavnligt, da grøn te kan hæmme inflammatoriske allergiske reaktioner.

I influenzasæsonen kan grøn te også være gavnligt mod influenza. En daglig kop te indeholdende naturlige catechiner kan være terapeutisk i forebyggelsen og behandlingen af influenza A.

Moderation er nøglen

Overforbrug af grøn te kan dog medføre bivirkninger, såsom hovedpine, nervøsitet, diarré, søvnproblemer, irritabilitet, hurtigere puls og svimmelhed.

Det anbefales, at gravide og ammende undgår at drikke grøn te på grund af mulige negative virkninger for barnet.

Personer med forhøjet blodtryk, anæmi og fordøjelsesproblemer bør også undgå at drikke grøn te eller kun gøre det under lægeligt tilsyn.