Det starter som så meget andet: en kop dampende kaffe til at vågne på, endnu en når man rammer kontoret, og pludselig er eftermiddagspausen også ledsaget af et sort skud koffein.
Kaffen glider ned som smør på varmt brød, og man skænker det ikke en tanke.
Men som med så mange andre gode ting her i livet, er der en grænse for, hvor meget man kan tåle, før kroppen sætter hælene i og siger fra.
For selvom kaffe er både hyggelig, social og fuld af smag, kan den også være lidt af en luskebuks, når man overdriver.
Det skriver mediet chip.de.
Kroppens tavse protester
Du bemærker måske ikke straks tegnene, men kroppen begynder stille og roligt at sende små hints.
Et af de første røde flag er overdreven tørst. Kaffe virker dehydrerende, og man ender i en ond cirkel af at drikke og løbe på toilettet - igen og igen.
Ligesom om aftenen, når du vender og drejer dig i sengen, fordi søvnen ikke vil indfinde sig. Hvis kaffen er drukket efter kl. 16, kan det meget vel være årsagen.
Og så er der maven. Kaffe stimulerer, ja - men for meget kan sætte skub i en mindre venlig afføringsrutine.
Diarré er altså ikke usædvanligt for dem, der går lidt for hårdt til kanden. Hjertet kan også finde på at slå et ekstra slag - bogstaveligt talt - hvis du er oppe på fem-seks kopper om dagen.
Hovedpine og humørsvingninger
Ironisk nok kan kaffe både dulme og fremkalde hovedpine, afhængigt af hvor meget du har fået. Og hvis du konstant går rundt og føler dig småtræt, irritabel og måske endda lettere deprimeret, så kan det være kroppens måde at sige:
“Det er ikke mig, det er dig - og din ottende kop.”
Koffein er ikke one-size-fits-all
Hvor meget kaffe du kan tåle, afhænger af gener, alder, køn og om du ryger eller tager medicin. Koffeinens effekt varierer - nogle får et lille buzz, mens andre bliver sendt direkte i helikopter-mode af en enkelt kop.
Så måske er det tid til at mærke efter. Eller i det mindste skifte eftermiddagskaffen ud med en koffeinfri version. Din krop skal jo trods alt holde hele livet, og ikke kun til næste kaffepause.