Dødelige salmonella-varianter kan næsten ikke behandles med antibiotika, viser forskning

05/07/2024 15:33

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Ekstremt dødelige salmonella-varianter i Afrika kan næsten ikke behandles med antibiotika. Det viser forskere fra Universitetet i Antwerpen, der genetisk har kortlagt nye og farlige varianter af salmonella.

Mest læste i dag

"Nogle salmonella-varianter får ikke meget opmærksomhed, men giver ofte meget alvorlige infektioner," sagde professor Sandra Van Puyvelde (UA).

"Desuden konstateres der sommetider høje grader af antibiotikaresistens, hvilket gør sådanne infektioner i Sub-Sahara-Afrika næsten umulige at behandle."

Sammen med et internationalt netværk af forskere kortlagde Van Puyvelde den globale genetiske spredning af salmonellabakterier. Forskerne brugte mere end tusind bakterieprøver fra hele verden.

"Dette var virkelig et mesterværk," sagde professoren ifølge VRT.

"Vi dykkede ned i såkaldte biobanker og undersøgte prøver fra 1940'erne. Disse prøver kom blandt andet fra det daværende Zaire og blev opbevaret i kældrene på Pasteur-Instituttet i Paris. En skat af genetisk information, der tillod os at kortlægge bakteriernes stamtræ."

Bekymrende er den ekstremt høje grad af antibiotikaresistens fundet i salmonellaprøverne fra Etiopien. Ifølge Wim Cuypers fra Institut for Tropisk Medicin (ITG) er det derfor også vigtigt at være opmærksom andre steder i verden.

"Vi ser globalt flere og flere ekstreme former for antibiotikaresistens," sagde Wim Cuypers fra Institut for Tropisk Medicin.

"Resistensen er indlejret i såkaldt 'mobilt DNA' og kan overføres til andre, beslægtede bakterier. Sådanne ekstreme former for antibiotikaresistens ser vi mere og mere globalt. Da resistensen er mobil, er der en høj trussel om flere bakterielle infektioner, der ikke kan behandles."

Infektioner med invasiv 'ikke-tyfoid' salmonella ses primært hos børn under fem år, der lever under dårlige hygiejniske forhold. Disse salmonella-infektioner har en hallucinant dødelighed på op til 20 procent. Således dør der dagligt hundredvis af små børn i Afrika af dette.

De seneste studier, som de internationale forskere har udført, 'giver et gennembrud i forståelsen af genetikken bag disse infektioner og giver os et helikopterperspektiv på deres spredning'.

Ifølge Universitetet i Antwerpen er denne information afgørende for overvågning og kan derfor bruges i udviklingen af nye vacciner.