Disse symptomer bør du holde øje med: Udiagnosticerede lidelser er en skjult krise i Danmark

13/05/2024 19:30

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Bonzer
Disse udiagnosticerede tilstande spænder fra milde til moderate former for stress, angst, depression, OCD, ADHD og spiseforstyrrelser.

Mest læste i dag

Foreningen Bedre Psykiatri vurderer, at omkring 580.000 danskere lider af en psykisk sygdom. Derudover er der mange danskere, som går rundt med en udiagnosticeret mental lidelse uden selv at vide det.

Dette udgør en betydelig udfordring ikke kun for den berørte person og deres nære relationer, men også for samfundet som helhed, pointerer Flemming Bust, psykoterapeut ved angst.dk.

“Mentale lidelser, der ikke er diagnosticeret, kan kaste lange skygger over både individets trivsel og samfundets generelle sundhed. Begyndende symptomer, der er skjulte eller ignoreret, kan eskalere til panikanfald og alvorlig depression, hvilket skader ikke kun den enkeltes livskvalitet, men også resulterer i tabt arbejdsproduktivitet, højere sundhedsudgifter og større belastninger på familierne,” forklarer Flemming Bust.

Misforståelser og manglende accept

En hovedårsag til, at mange mentale lidelser forbliver udiagnosticerede, er den udbredte misforståelse og manglende selvaccept af disse tilstande som en del af normalen.

"Mange har vænnet sig til at leve med deres symptomer og fejlagtigt accepterer dem som en del af deres daglige virkelighed," udtaler Flemming Bust og tilføjer:

“Stigmatisering medfører skam og selvbebrejdelse, og stigmaet omkring mentale lidelser fortsætter med at være en væsentlig barriere, som også kan hindre folk i at søge den nødvendige hjælp. Dette skaber en ond cirkel, hvor lidelserne forbliver skjulte og ubehandlede, hvilket forværrer situationen yderligere.”

Vær opmærksom på tegn og handle hurtigt

Det er afgørende at blive bevidst om tegn på udiagnosticerede mentale lidelser hurtigst muligt for både den enkelte og dennes omgivelser. Tidlig opdagelse og intervention kan forhindre udviklingen af mere alvorlige symptomer og komplikationer.

“At være opmærksom på de signaler din krop sender, kan være nøglen til tidlig opdagelse og behandling. Disse tidlige tegn, hvis genkendt og håndteret, kan forhindre mere alvorlige helbredsmæssige problemer,” siger Flemming Bust.

Derfor er det vigtigt at være opmærksom på tegn som:

  • Vedvarende tristhed

  • Uforklarlig angst

  • Koncentrationsbesvær

  • Søvnforstyrrelser

  • Ændringer i appetitten

  • Social tilbagetrækning

  • Tvangsprægede handlinger

  • Pludselige ændringer i personlighed eller adfærd

Disse symptomer kan ofte blive overset eller misforstået som mindre alvorlige, men det er vitalt at tage dem seriøst og overveje en professionel vurdering.

Vær opmærksom på dig selv og dine nærmeste

Mental sundhed kan være en usynlig byrde, og derfor understreger Flemming Bust vigtigheden af, at vi bliver bedre til at vise omsorg og give opmærksomhed til både os selv og dem vi holder af.

"Ved at spørge ind til, hvordan folk har det, og lytte aktivt, kan vi skabe et trygt rum, hvor det er sikkert at udtrykke og dele bekymringer omkring mental sundhed. En sådan åbenhed kan være afgørende for at opdage problemer tidligt, inden de udvikler sig," påpeger han.