En ny undersøgelse viser, at blot tre ugentlige gå- eller cykelture kan reducere ældres “hjernealder” med op til ni år – på bare seks måneder. Forskerne fandt, at deltagere, som trænede i 35 minutter ad gangen, klarede sig markant bedre i kognitive tests.
Ifølge amerikanske neurologer svarede forbedringen til, at deltagerne genetablerede en næsten ti år yngre mental funktion. De led ikke af demens, men havde problemer med koncentration, beslutningstagning og hukommelse.
“Det er opløftende, at blot et halvt år med regelmæssig motion kan forbedre evnen til at planlægge og løse opgaver hos personer med milde kognitive vanskeligheder,” udtalte studiets hovedforfatter, Dr. James Blumenthal fra Duke University Medical Center, ifølge SurreyLive.
Ved studiets begyndelse svarede deltagernes gennemsnitlige resultater i tests af eksekutiv funktion til en 93-årigs niveau – hele 28 år ældre end deres faktiske gennemsnitsalder på 65. Efter seks måneders træning og sund kost forbedrede de sig til et niveau svarende til en 84-årig.
Studiet, som er offentliggjort i tidsskriftet Neurology, bidrager til den voksende dokumentation for, at fysisk aktivitet ikke kun styrker kroppen, men også hjernen – og kan være med til at forebygge Alzheimers.
Eksekutiv funktion dækker over evnen til at regulere adfærd, holde fokus, organisere og nå mål. Dog viste undersøgelsen ingen forbedring i deltagernes hukommelse.
I alt deltog 160 personer med lette kognitive problemer og risikofaktorer for hjertekarsygdomme, som for eksempel forhøjet blodtryk. Ved starten var alle fysisk inaktive og blev tilfældigt fordelt til enten aerob træning, DASH-diæt, en kombination af begge eller blot sundhedsundervisning.
Træningsprogrammet bestod af 45-minutters sessioner, heraf 10 minutters opvarmning og 35 minutters gang, løb eller cykling. DASH-diæten er rig på frugt, grønt, bønner, nødder, magre mejeriprodukter, fuldkorn og magert kød – og lav på salt, og anbefales til personer med forhøjet blodtryk.
Sundhedsundervisningen bestod i telefonsamtaler én til to gange om ugen. Deltagernes kognitive funktion, kondition og risikofaktorer for hjertekarsygdomme blev målt ved starten og efter seks måneder.
Resultaterne viste tydeligt, at fysisk aktivitet førte til større kognitive forbedringer sammenlignet med ingen motion. Den gruppe, der både trænede og fulgte DASH-diæten, opnåede de bedste resultater med næsten 47 point i testen af eksekutiv funktion – sammenlignet med 42 point hos dem, der kun gjorde én af delene, og 38 point i gruppen med sundhedsundervisning. DASH-diæten alene havde ingen målbar effekt – medmindre den blev kombineret med motion.
“Yderligere forskning er nødvendig for at finde ud af, om forbedringerne varer ved, og om de styrkes af flere samtidige livsstilsændringer som motion og sund kost,” sagde Dr. Blumenthal.