Derfor bør du ALDRIG opbevare din medicin her

13/07/2025 18:04

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Du begår en stor fejl, hvis du opbevarer medicin her.

Andre læser også

Når temperaturen stiger, er det ikke kun huden, der har brug for beskyttelse – medicinen i hjemmet er også sårbar over for sommervarmen.

Desværre opdager mange først problemet, når skaden allerede er sket.

Ifølge professor Irene Hinterseher fra det tyske selskab for karkirurgi og karmedicin kan temperaturer over 25 grader påvirke den kemiske stabilitet i flere typer medicin. Hun forklarer til mediet CHIP, at "selvom medicinen ser normal ud, kan virkningen være ændret eller helt forsvundet."

Det kræver ikke meget: Blot et par timer i en varm bil eller på en solbeskinnet vindueskarm kan være nok til at ødelægge tabletter, dråber og andre præparater.

Eksperter understreger, at medicin altid bør opbevares ved en stabil stuetemperatur – væk fra direkte sollys.

Har du medicin, der er særligt følsom over for temperatur, som insulin eller øjendråber, bør det transporteres i en køletaske. Det er dog vigtigt, at medicinen ikke er i direkte kontakt med køleelementet, da frost også kan beskadige indholdet.

Nogle skader er synlige – som smeltede stikpiller eller flydende medicin, der har skiftet farve. Men mange forandringer kan ikke ses med det blotte øje.

F.eks. kan astmainhalatorer miste præcisionen i doseringen, og plastre kan frigive for meget medicin, hvis varmen får blodkarrene til at udvide sig. Blodtryksmedicin kan i varme føre til uventet lavt blodtryk og svimmelhed, især hvis man ikke får nok væske.

Derfor lyder rådet fra fagfolk: Opbevar din medicin på et køligt og mørkt sted – som i soveværelset eller en gang – og søg vejledning hos læge eller apotek, hvis du er i tvivl.

Det kan være afgørende for, om medicinen hjælper dig – eller gør mere skade end gavn i sommervarmen.