"Den giftige skønhed" spreder sig: Kan ødelægge hud i flere år

08/08/2023 20:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Vær opmærksom, når du er ude at gå!

Mest læste i dag

Intet fremstår så betagende som det danske sommerlandskab, når blomster og planter folder sig ud og hele scenen summer af liv.

Dog er det afgørende at udvise opmærksomhed under en vandretur i den danske natur, da der gemmer sig giftige overraskelser i floraen.

De fleste af os er vel vidende om, at brændenælder bør holdes på afstand, men har du også genkendt kæmpebjørnekloens udseende? Såfremt du ikke har, er det på tide at tilegne dig denne viden, da den ikke uden grund bærer tilnavnet "den giftige skønhed".

Uden tvivl er dens skønhed imponerende, og den er nærmest blevet et ikon for danske somre. Uheldigvis er det en plante, som vi helst ville være foruden i Danmark.

Kæmpebjørneklo er nemlig en invasiv art, og i de seneste årtier har den hurtigt bredt sig i den danske natur. Faktisk er det den eneste invasive plante i Danmark, som er underlagt direkte lovgivning. Kommuner kan pålægge ejere eller brugere af områder, hvor kæmpebjørneklo trives, at bekæmpe planten.

Hvis denne pligt udføres, er det afgørende at tage de nødvendige forholdsregler i betragtning.

Kan skade din hud

Ifølge Miljøstyrelsen bør kontakt med planten undgås, da dens saft gør huden ekstremt følsom over for sollys. Eksponering for sollys efter kontakt med saften kan medføre alvorlige forbrændinger, og følsomheden kan vedvare i årevis.

Smerten ved kontakt med plantesaft mærkes ikke umiddelbart, derfor bør man være særlig opmærksom og omhyggeligt dække huden, når man er i nærkontakt med kæmpebjørneklo.

Skulle hud have været i kontakt med plantesaften, anbefales det at skylle området grundigt med vand og sæbe inden for 20 minutter. Derudover bør huden beskyttes mod sollys i mindst 48 timer. Ved alvorlige forbrændinger bør man kontakte en læge.