At sove lidt længere om morgenen? Det er ikke så slemt ifølge forskere

02/07/2024 10:30

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
For mange betyder snooze-knappen svære morgener, men forskere fra Stockholms Universitet har fundet ud af, at det ikke påvirker træthed eller kognitive præstationer negativt.

Andre læser også

Den første undersøgelse fokuserede på profilen af brugere af snooze-funktionen, hvilket foregik gennem en spørgeskemaundersøgelse med 1732 deltagere.

"Vi fandt ud af, at generelt var det unge mennesker, der brugte snooze, og at de var natdyr," sagde Tina Sundelin, søvnforsker ved Stockholms Universitet. Hun slog også fast, at hun ikke fandt denne konklusion overraskende.

Selvom følelsen af træthed var den mest almindelige årsag, nævnte nogle, at det føltes som 'en luksus' at blive liggende nogle minutter længere. Netop dette fik dem til at trykke på snooze-knappen, selvom de burde være stået op.

Den anden undersøgelse undersøgte virkningen af at falde i søvn igen om morgenen, hvor 31 deltagere var med under forskellige betingelser: uafbrudt søvn og øjeblikkelig opvågning, eller første opvågning en halv time før den faktiske opvågning.

"Det interessante er, at dem, der brugte snooze, kun sov seks minutter mindre i gennemsnit end de andre," sagde Tina Sundelin og konkluderede, at de derfor i høj grad faldt i søvn igen i den halve time før deres opvågning.

Deltagerne blev derefter udsat for kognitive tests som matematik eller en hukommelsestest. På trods af afbrudt søvn sidst på natten blev der ikke fundet nogen reel forskel i træthedsfølelse eller testresultater.

"De opnåede endda bedre resultater i nogle tests," tilføjede forskeren og konkluderede, at 'den mest markante effekt af at snooze er, at det ikke er negativt'.

Denne undersøgelse modsiger andre tidligere undersøgelser, der viste, at hvis man falder i søvn igen om morgenen, vil det være vanedannende og skadeligt for helbredet. Men med den nye undersøgelse, er der nu blevet sået tvivl om, hvorvidt det rent faktisk er sandt.