Advarsel fra kirurg om Novo Nordisk-medicin: Disse bivirkninger fortæller de ikke om

08/11/2023 13:21

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Den populære medicin har bivirkninger, som du bør være opmærksom på, fortæller kirurgen

Mest læste i dag

Dr. Gary Motykie har i mere end 15 år været en certificeret plastikkirurg med en dyb indsigt i, hvordan man kan opnå smukke og ungdommelige ansigter. Derfor er det ikke overraskende, at folk tager hans advarsler om en vis medicin alvorligt.

Den anerkendte læge skabte en voldsom debat, da han hævdede, at Ozempic, et medicinsk præparat beregnet til diabetes og vægtkontrol, som er blevet ordineret til mere end en halv milliard mennesker på verdensplan, potentielt kan accelerere aldringsprocessen og påvirke din kæbelinje.

Den pågældende medicin er kendt som semaglutid, men bærer mærket Ozempic fra Novo Nordisk, de danske producenter. Ifølge oplysningerne på produktets officielle hjemmeside, er dens primære formål at "forbedre reguleringen af blodsukkeret" og "nedsætte risikoen for alvorlige kardiovaskulære hændelser" hos voksne med type 2-diabetes. Virksomheden understreger, at det ikke er en decideret vægttabsmedicin, men at det kan have en positiv indvirkning på vægtreduktionen.

Til trods for disse sundhedsmæssige fordele advarede kirurgen om mulige uønskede ændringer i udseendet, som han har kaldt "Ozempic-ansigt".

Potentielle konsekvenser for ansigtet

I en populær video, der er blevet set over 1,3 millioner gange, forklarede Dr. Motykie: "Hvis du oplever hurtig vægttab under behandling med Ozempic, vil det kunne påvirke dit ansigt, især dine kinder og nakke."

Han tilføjede: "Disse ændringer kan fremskynde dannelsen af rynker eller tab af ansigtsfylde, hvilket kan resultere i løs hud omkring øjnene, tindingerne, kæbelinjen og omkring munden."

Ikke desto mindre påpegede Dr. Motykie også, at brugere af medicinen ikke nødvendigvis behøver at frygte "Ozempic-ansigt", da disse bivirkninger kan være reversible, og medicinske fagfolk kan rådgive patienter om relevante behandlingsmuligheder. Han sagde: "Det, der sker med din krop, vil også kunne ses i dit ansigt. Alle ved, at når vi ældes og mister fedtvolumen i ansigtet, får vi en tendens til at se udmagrede, trætte og ældre ud."

Han tilføjede yderligere: "Alle disse virkninger skyldes tabet af fedt i ansigtet parallelt med tabet af kropsfedt."

Afslutningsvis bemærkede kirurgen, at det muligvis ikke er tilstrækkeligt blot at ophøre med at tage medicinen, da nogle individer måske har brug for fedtransplantation eller dermale fyldstoffer for at afhjælpe problemet.

Overraskede reaktioner fra brugerne

På TikTok-platformen blev brugerne overraskede, og de delte deres personlige oplevelser med medicinen.

En bruger udtrykte: "Jeg har været på det i to uger, og jeg har tabt 8 pund."

En anden tilføjede: "Min ven bruger det, og hun har tabt noget vægt, men hendes ansigt ældedes så hurtigt, at hun så 10 år ældre ud."