3 råd fra eksperter til at sove bedre, når du bliver ældre

20/08/2024 08:13

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
To specialister fra Universitetet i Caen har afsløret deres anbefalinger til at forbedre søvnkvaliteten hos ældre mennesker.

Mest læste i dag

Med tiden forværres søvnkvaliteten. Udover den naturlige aldring kan søvnen påvirkes af faktorer som medicinindtagelse og helbredsproblemer. Søvnforstyrrelser kan også opstå på grund af ændringer i livsrytmen og tab af sociale referencer i forbindelse med pensionering.

Hvordan kan ældre mennesker sove bedre?

"Derudover bør man vide, at 'normal' aldring ledsages af en desynkronisering af den biologiske klokke, hvilket skyldes nedsat plasticitet og tilpasningsevne i den ældre krop. Dette kan resultere i tidligere sengetid og tidligere opvågning om morgenen. Nedsat fysisk aktivitet og øget stillesiddende adfærd kan også forværre søvnkvaliteten," sagde Emma Milot og Marc Toutain, ph.d.-studerende i idrætsvidenskab ved Universitetet i Caen, i en artikel offentliggjort i The Conversation.

For at forebygge søvnmangel anbefalede de to specialister ikke-medicinske løsninger som alternativer til sovepiller. Eksponering for lys gennem lysterapi kan overvejes.

Lysterapi er en form for fototerapi, hvor man udsættes for en lampe, der efterligner naturligt dagslys. Denne praksis har vist sig at have en positiv effekt mod søvnforstyrrelser.

Fysisk aktivitet som middel til bedre søvn

Regelmæssig fysisk aktivitet er også en vigtig faktor for at forbedre søvnkvaliteten. På grund af dens rolle som regulator af døgnrytmen forstærker fysisk aktivitet kontrasten mellem perioder med vågenhed, hvor man er aktiv, og perioder med hvile og søvn.

Ifølge de to specialister falder ældre, der dyrker aerobe aktiviteter som vandreture, cykling eller kystvandring, hurtigere i søvn og har generelt bedre nætter.

I artiklen nævnte Emma Milot og Marc Toutain også vestibulær stimulation som en forskningsretning i kampen mod søvnforstyrrelser. Det vestibulære system regulerer bevægelsessansen og balancen, hvilket hjælper os med at orientere os i rummet.

"Eksponering af det indre øre for en let elektrisk strøm muliggør kunstig stimulering af det vestibulære system. Denne stimulering har allerede vist gavnlige effekter på balancen, humøret og søvnen, som alle er funktioner, der forværres med alderen. Selvom dette område stadig kræver mere forskning, kan det hurtigt blive en uundgåelig ny terapeutisk metode," forklarede de.