Vigtigt at huske på ferien: Halvdelen af alle danskere glemmer det

27/10/2023 08:38

|

Sebastian Ilsøth

Foto: YouTube
Især de unge er slemme til at glemme det.

Mest læste i dag

Kun halvdelen af danskerne husker det.

Når danskere tager på ferie, ignorerer omkring halvdelen fuldstændigt evakueringsplanerne på deres hotel.

Især de unge glemmer ofte at orientere sig, viser en ny undersøgelse udført af Kantar Public for Gouda Rejseforsikring og Gjensidige, ifølge en pressemeddelelse fra Gjensidige.

For mange mennesker handler ferien om afslapning og frihed fra bekymringer. Men måske er det alligevel en god idé at være opmærksom på sikkerheden, når man checker ind på sit feriehotel. Undersøgelsen viser, at hver anden dansker ikke undersøger evakueringsplanerne på deres overnatningssted.

Undersøgelsen er gennemført i samarbejde med Gouda Rejseforsikring og Gjensidige af Kantar Public.

Selvom evakueringsplanen måske ikke er lige så spændende som drinkskortet eller underholdningsmulighederne, giver den vigtig information om, hvordan man skal handle i tilfælde af brand, terror eller naturkatastrofer, samt hvor man kan finde nødudgange i bygningen.

Derfor er der faktisk en god grund til at sætte sig ind i, hvad man skal gøre, hvis noget går galt, påpeger Louise Hertzum Andersen, chef for forretningsudvikling i Gouda Rejseforsikring. I tilfælde af brand kan værelser og korridorer blive fyldt med røg, hvilket gør det svært at finde nødudgangene.

"Forebyggelse betaler sig også på dette område. Når uheldet først er ude, kan det være for sent. Selvom der sjældent opstår brand eller ulykker på et hotel, er det en god vane at orientere sig, når man ankommer til et nyt sted, så man ved, hvor nødudgangene er," siger Louise Hertzum Andersen.

Især de unge er ubekymrede

Især de yngre aldersgrupper viser mindre interesse for evakueringsplaner og flugtvejsplaner ifølge undersøgelsen. Dette gælder især for de 18-29-årige, hvor to ud af tre svarer, at de ikke undersøger planerne. Dette bekymrer Louise Hertzum Andersen, der understreger vigtigheden af gode vaner og viden om sikkerhed for at forebygge farlige situationer på ferien, især for de unge rejsende.

"I denne aldersgruppe har mange måske ikke så meget erfaring med at rejse, og det er vigtigt at etablere gode sikkerhedsvaner allerede i en tidlig alder, uanset om det er på hoteller, ferielejligheder eller vandrehjem. Derfor kan det være en idé for forældre at gennemgå sikkerhedsplanerne, når de rejser med børn," siger Louise Hertzum Andersen.

Undersøgelsen afslører også, at kun fem procent af respondenterne tjekker, hvad de skal gøre i tilfælde af terror, mens kun seks procent undersøger, hvad de skal gøre i tilfælde af naturkatastrofer.

Her er nogle gode råd:

  • Læs evakueringstavlerne på hotellet, og bed om dem, hvis de ikke er synlige.

  • Vær opmærksom på, hvor nødudgangene er placeret.

  • Sørg for, at din værelsesdør ikke er blokeret af bagage om natten.

  • Gem vigtige telefonnumre i din telefon.

  • Kom så langt væk som muligt, hvis der opstår en farlig situation.