Da Rebekka Elnegaard Wiede som 11-årig udviklede psykiske problemer og kom i kontakt med psykiatrien, havde hendes familie aldrig forestillet sig, hvor det skulle ende.
Mere end et årti efter har Rebekka oplevet adskillige diagnoser, skiftende behandlingsforløb, en hjerneskade samt svigt og overgreb i psykiatrien.
Nu foldes hendes historie ud i den nye TV 2-dokumentar 'Hold mig fast. Før jeg forsvinder'.
Det skriver TV 2 Danmark i en pressemeddelelse.
Rebekkas historie fortælles gennem interviews med hendes mor, stedfar og lillebror. Men i mange af årene med psykisk sygdom har Rebekka også skrevet dagbog og lavet videodagbog.
Begge dele bliver brugt i dokumentaren til at få et indblik i Rebekkas egne tanker, som hun på grund af en hjerneskade ikke længere selv kan fortælle om i interviews.
Flest selvmord under indlæggelse
Som 20-årig havde Rebekka haft det svært i mange år. Men værst blev det i 2019, da en ansat på en lukket psykiatrisk afdeling på Frederiksberg Hospital begik et seksuelt overgreb på den selvmordstruede Rebekka.
Den pågældende sosu-assistent var ansat som skærpet fastvagt for at passe på Rebekka.
Manden blev fyret og er siden blevet dømt i både by- og landsretten for overgrebet. Ikke lang tid efter overgrebet forsøgte Rebekka at tage sit eget liv, der gjorde, at hun endte i respirator.
Hun kom sig, men fortalte først nogen om overgrebet syv måneder senere.
I den efterfølgende periode fik Rebekka det værre og værre og skrev i sin dagbog, at hun var blevet 'ødelagt' af overgrebet.
Og i januar 2022 forsøgte hun igen at tage sit eget liv på en lukket psykiatrisk afdeling. Det kunne hun, selvom hun var indlagt på en såkaldt 'nulstue', hvor der ellers ikke må være objekter, man kan bruge til at gøre skade på sig selv.
Denne gang endte hun med den hjerneskade, som i dag gør, at hun hverken kan tale eller bevæge sig og har brug for hjælp af plejepersonale døgnet rundt
- Rebekkas historie er et vigtigt vidnesbyrd om, hvor galt det kan gå, når psykiatrien fejler, siger redaktionschef for dokumentargruppen på TV 2 Troels Jørgensen.
- Samtidig er Danmark det OECD-land, der forholdsvis har flest selvmord under indlæggelse. Derfor er det vigtigt at vise sager som Rebekkas, hvor tragisk den end måtte være, da det forhåbentlig kan være med til at starte en debat om, hvordan disse selvmord forhindres, siger han.
Det, der skete med Rebekka, er både ulykkeligt og uacceptabelt, siger centerchef på Psykiatrisk Center København, Line Duelund:
- Det må jo ikke ske. Vi er virkelig kede af det. Da vi blev opmærksomme på sagen, blev den ansatte fyret med det samme, siger hun i dokumentaren.
- Der er kun én ting at sige til Rebekka og hendes forældre, og det er undskyld, siger Line Duelund.
I de seneste tre år har næsten 200 mennesker forsøgt selvmord i psykiatrien. I samme periode har 64 patienter taget deres eget liv.
'Hold mig fast. Før jeg forsvinder' kan ses på TV 2 Play og TV 2 torsdag 20. april.