Undgå at blive solskoldet: Her er 3 gode råd

30/04/2023 10:30

|

Thea Andersen

Foto: Shutterstock.com
Efter en lang vinter er solen igen ved at finde vej til vores nordlige breddegrader, og uv-indekset kommer i disse dage op over tre for første gang i år. Det betyder, at det er tid til at følge de tre solråd om skygge, solhat og solcreme igen.

Mest læste i dag

Endelig kan vi mærke, at sommeren er på vej. Vi har sat uret en time frem, skoven bliver grøn, og vi bevæger os atter udenfor – alt sammen, fordi solen skinner og begynder at udsende lidt varme igen. Vi skal nyde det gode vejr i skoven, på altanen og på fortovscaféen.

Men det er vigtigt, at vi samtidig passer på vores hud i solen, så vi undgår solskoldninger, der er smertefulde på kort sigt og øger risikoen for hud- og modermærkekræft på længere sigt.

Det skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

Solen brænder mere, end vi tror

Uv-indekset har netop ramt 3, og derfor er det tid til at huske solbeskyttelse igen. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du følger de tre solråd: skygge, solhat og solcreme.

Det er også selvom, du bare er ude for at gå en tur eller arbejde i haven.

For solen bager på vores hud, uanset hvad vi laver, når vi er udendørs midt på dagen, og uv-strålingen er stærkere i foråret, end mange af os tror.

- Solen er lumsk her i foråret. Det er stadig ikke særlig varmt, og derfor kommer det bag på mange, at man kan blive solskoldet, hvis man er ude i længere tid, siger Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelses Solkampagne, og fortsætter:

- Men når uv-indekset er 3 eller derover, som det faktisk er i disse dage, så bliver vi solskoldet, hvis vi ikke husker skygge, solhat og solcreme.

Solkampagnens tre solråd kan ses her:

  • Skygge: Søg skygge, så din hud ikke udsættes for direkte sollys

  • Solhat: Brug en solhat med bred skygge og tøj, der dækker overarme og lår

  • Solcreme: Brug rigeligt med solcreme, hvor tøjet ikke dækker. Solkampagnen anbefaler mindst faktor 15 i Danmark.

Solkampagnen anbefaler, at solrådene bruges i kombination med hinanden.