Undersøgelse afslører danskernes værste vaner bag rettet: Én bestemt ting gør borgerne aldrig

30/09/2023 10:41

|

Sebastian Ilsøth

Genrefoto: Privat
Manglende opmærksomhed kan have fatale konsekvenser i trafikken.

Mest læste i dag

Selv om mange danske bilister betragter sig selv som dygtige og erfarne, indrømmer en betydelig andel samtidig, at de har udført aktiviteter bag rattet, der har sat dem selv og andre trafikanter i fare.

Dette fremgår af en ny undersøgelse foretaget af Kantar Public for Gjensidige, som blev offentliggjort i en pressemeddelelse fra Gjensidige.

Undersøgelsen viser, at spisning, brug af håndholdt telefon og roden rundt efter tabte genstande er nogle af de mest almindelige distraherende aktiviteter blandt danske bilister. Selv om manglende opmærksomhed bag rattet årligt fører til hundredvis af trafikulykker, indrømmer en betragtelig del af danske bilister, at de har været involveret i sådanne aktiviteter, hvilket har fjernet deres primære fokus fra kørslen.

Især elektroniske skærme som telefoner og GPS-enheder rangerer højt på listen over distraherende genstande, som bilister beskæftiger sig med, når de burde have deres fulde opmærksomhed på vejen. Over en fjerdedel af bilisterne erkender at have brugt deres telefon til at beskæftige sig med sociale medier, sende SMS'er eller indstille GPS'en, mens hver femte har brugt telefonen håndholdt til at foretage opkald under kørslen.

Henrik Sagild, direktør for skader hos Gjensidige, bemærker, at det er bekymrende, at så mange bilister har svært ved at undlade at bruge deres telefon og GPS under kørslen, især når der har været talrige oplysningskampagner, og der er nu flere muligheder for håndfri brug af disse enheder.

Farligt at spise mad, mens man kører bil

Selvom det måske ikke virker farligt at spise mad under kørslen, viser undersøgelsen, at det er den mest udbredte dårlige vane, hvor kun én hånd er fri til at styre rattet. Op til halvdelen af danske bilister har indrømmet at have gjort dette, mens mere end hver femte har ledt efter ting i bunden af bilen under kørslen.

Henrik Sagild påpeger, at uanset om det er at bruge telefonen, spise mad eller lede efter ting i bilen, er det en handling, der distraherer opmærksomheden fra trafikken og øger risikoen for uheld markant.

Endelig kan du i bunden af denne artikel se en tabel, der viser, hvilke aktiviteter danskerne oftest udfører bag rattet, samt den ene ting, som de absolut undgår.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen blev gennemført blandt 1.009 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år.

Her er tabellen, der afslører danskernes værste vaner bag rettet. Foto: Gjensidige