TV2-program med vild afsløring: Verdenskendt byggeri ulovligt opført

22/04/2021 08:06

|

Redaktionen

Foto: Shutterstock

Mest læste i dag

Det er TV2-programmet 'Operation X', der har afsløret, at det kendte boligbyggeri i Vejle er opført i strid med byggetilladelsen. Nu undersøger Vejle kommune sagen.

Vejle har en af Danmarks flotteste skylines. Når man suser forbi byen på Vejle Fjord-broen og kigger ned på den smukke by-front, så er det særligt et byggeri, der skiller sig ud. Det er det ikoniske boligbyggeri, Bølgen.

Nu afslører TV2-programmet 'Operation X' dog, at byggeriet ikke er sket i henhold til de retningslinjer, der er blevet udstukket. Det drejer sig om de sidste tre bølger i byggeriet, der ikke følger de anvisninger, som ingeniøren bag byggeberegningerne har anvist i byggetilladelsen. Det skriver TV2.

Andre stålwirer til bygningen end anvist

De sidste tre bølger i byggeriet skulle ifølge beregningerne være bygget med kraftige stålwirer. De skulle sikre, at de 34 meter høje bygninger bliver stabile. Bach Gruppen, der har stået bag byggeriet, har dog valgt en anden løsning. Hvilken løsning, de har valgt, er uvist.

Bjarne Christian Jensen, der er professor emeritus i bygningskonstruktioner på SDU, udtaler til TV2:

"Indtil jeg får at vide, hvad de har lavet, vil jeg faktisk være bekymret."

Beboere kender ikke til byggesagen

Hverken beboerne i Bølgen eller kommunen har været underrettet om de ændringer, der er sket under byggeriet. Derfor er konstruktionsændringen i strid med byggetilladelsen. Ifølge byggetilladelsen skal kommunen orienteres om eventuelle ændringer og godkende ændringerne. På baggrund af den manglende orientering og godkendelse er Bølgen opført i strid med byggetilladelsen.

Bach Gruppens direktør forsvarer sig dog overfor TV2 med, at de ikke mener, at ændringen er en væsentlig ændring i byggetilladelsen. Det er en af ingeniørerne bag Bølgen dog lodret uenig i:

"Der er tale om en væsentlig konstruktionsændring, som vil kræve helt nye beregninger," fortæller Ian Hobson.

Nu er kommunen gået ind i sagen. Hvordan den ender er endnu uvist.